Οι Παλαιστίνιοι της Λωρίδας της Γάζας και οι Ισραηλινοί στρατιώτες προετοιμάζονται σήμερα για μια νέα ημέρα έντασης στα σύνορα, την ώρα που στον ΟΗΕ οι ΗΠΑ μπλόκαραν προσχέδιο απόφασης το οποίο καλούσε σε αυτοσυγκράτηση μετά τις αιματηρές συγκρούσεις της Παρασκευής.

Ads

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι της Γάζας συμμετείχαν χθες στις κηδείες των διαδηλωτών που σκοτώθηκαν την προηγουμένη στη διάρκεια συγκρούσεων με τον ισραηλινό στρατό, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 16 άνθρωποι. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο απολογισμό μετά τον πόλεμο του 2014.

Λίγες εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες στις περιοχές κοντά στη μεθόριο μεταξύ Γάζας και Ισραήλ για να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις της «Πορείας της Επιστροφής«, που αναμένεται να διαρκέσουν έξι εβδομάδες.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπως και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, έχουν ζητήσει να διεξαχθεί «ανεξάρτητη έρευνα» για τη χρήση πραγματικών σφαιρών από τους Ισραηλινούς στρατιώτες.

Ads

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν «τη βαθιά τους λύπη για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών στη Γάζα», ζητώντας να ληφθούν «μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης».

Ωστόσο η Ουάσινγκτον μπλόκαρε χθες το βράδυ ένα προσχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο ζητούσε από «όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση». Επίσης καλούσε να διεξαχθεί έρευνα για τις συγκρούσεις.

Νετανιάχου: «Μπράβο στους στρατιώτες μας»

Το Ισραήλ υπερασπίστηκε τον στρατό του, ο οποίος πυροβόλησε εναντίον διαδηλωτών που, όπως ισχυρίστηκαν οι στρατιώτες, πετούσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ, ή προσπάθησαν να καταστρέψουν τον φράκτη και να εισέλθουν σε ισραηλινό έδαφος.

«Μπράβο στους στρατιώτες μας», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ανακοίνωσή του. «Το Ισραήλ αντιδρά με σθεναρό τρόπο και αποφασιστικότητα για να προστατεύσει την εθνική του κυριαρχία και την ασφάλεια των πολιτών του», πρόσθεσε.

Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν το Ισραήλ για υπερβολική χρήση βίας, ενώ οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διερωτώνται για την ανάγκη να χρησιμοποιηθούν πραγματικές σφαίρες.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κήρυξε το Σάββατο ημέρα εθνικού πένθους και τόνισε ότι θεωρεί το Ισραήλ μόνο υπεύθυνο για τους θανάτους των διαδηλωτών.

Σε πολλές πόλεις της Γάζας μεγάλο πλήθος ακολουθούσε τα φέρετρα των διαδηλωτών που σκοτώθηκαν την Παρασκευή. «Μουσουλμάνοι, Άραβες, που είστε;», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, με πολλούς να ζητούν «εκδίκηση».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, 35 άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες στη διάρκεια συγκρούσεων κατά μήκος των συνόρων.

Συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και των ισραηλινών δυνάμεων ξέσπασαν και στη Χεβρόνα, στη νότια Δυτική Όχθη, ενώ μικρή διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Ναμπλούς.

Εξάλλου γενική απεργία έχει ξεκινήσει στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βρίσκεται «στα πρόθυρα κατάρρευσης», σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αλλά και στη Δυτική Όχθη.

Η κατάσταση είναι οξυμένη από την Παρασκευή, όταν ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον των Παλαιστίνιων που πλησίασαν σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τα σύνορα με το Ισραήλ.

Συνολικά 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.400 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 758 από πραγματικές σφαίρες. Δεν υπήρξαν νεκροί ή τραυματίες από την ισραηλινή πλευρά.

Πέντε από τους νεκρούς διαδηλωτές ήταν μέλη της Χαμάς, όπως ανακοίνωσε το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε σε χθεσινή του ανακοίνωση ότι 10 από τους νεκρούς Παλαιστίνιους είχαν «τρομοκρατικό παρελθόν» στη Χαμάς ή άλλες οργανώσεις.

Λίγο νωρίτεα εκπρόσωπος του στρατού είχε χαρακτηρίσει τα γεγονότα «οργανωμένη τρομοκρατική δραστηριότητα», κατηγορώντας τη Χαμάς ότι οργανώνει τις διαδηλώσεις.

«Αν συνεχιστεί αυτό, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να απαντήσουμε πλήττοντας στο εσωτερικό της Γάζας τρομοκρατικούς στόχους», τόνισε ο στρατηγός Ρονέν Μανέλις.