Σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς που ξέσπασε γύρω στη 01:00 τα ξημερώματα σε πύργο 27 ορόφων στο δυτικό Λονδίνο.

Ads

Η πυρκαγιά, που ξέσπασε στους κάτω ορόφους, σύμφωνα με τις πληροφορίες στον δεύτερο όροφο, πήρε γρήγορα τεράστιες διαστάσεις και ο πύργος τυλίχθηκε ολόκληρος στις φλόγες. Δεκάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής, ενώ όπως ανακοινώθηκε υπάρχουν νεκροί, αλλά δεν δόθηκε ο ακριβής αριθμός τους.  

«Λυπάμαι πολύ που επιβεβαιώνω ότι υπάρχουν νεκροί. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τον αριθμό για την ώρα, λόγω του μεγέθους και της πολυπλοκότητας του κτιρίου. Θα ήταν τελείως λάθος για μένα να κάνουμε περαιτέρω υποθέσεις» τόνισε εκπρόσωπός της Πυροσβεστικής.

Αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι άνθρωποι παγιδεύτηκαν μέσα στον πύργο διαμερισμάτων και καταθέτουν πως είδαν ανθρώπους σε κατάσταση πανικού μέσα από τα διαμερίσματα και άλλους να πηδούν από τα παράθυρα για να σωθούν.

Ads

Διαβάστε επίσης
Μαρτυρίες για τη φωτιά στο Λονδίνο: «Κραυγές, απόγνωση, πηδούν φλεγόμενοι από τα παράθυρα» [ΒΙΝΤΕΟ]

Ο πύργος (Grenfell Tower) βρίσκεται στην περιοχή Lancaster West Estate στα δυτικά της βρετανικής πρωτεύουσας. Χτίστηκε το 1974 και σύμφωνα με βρετανικά μέσα διαθέτει 120 διαμερίσματα. Οι ένοικοι του πύργκου εκτιμώνται περίπου σε 200 ανθρώπους, ωστόσο υπάρχουν αναφορές ότι την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά μπορεί να βρίσκονταν μέσα ακόμη και 600 άτομα.

image

image

image

image

Στο σημείο βρίσκονται 40 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 200 πυροσβέστες, προκειμένου να σβήσουν την φωτιά. Η αιτία που προκάλεσε την φωτιά δεν έχει διευκρινιστεί.

Τον κίνδυνο πυρκαγιάς στον Grenfell Tower είχε επισημάνει κατ’ επανάληψη εγγράφως ομάδα κατοίκων κάνοντας λόγο για όγκο των υλικών που είχε συγκεντρωθεί κατά την διάρκεια των πρόσφατων εργασιών ανακαίνισης του κτηρίου, ελαττωματική καλωδίωση και παραβίαση των κανόνων ασφαλείας.

Τον Νοέμβριο 2016, η Ομάδα Δράσης του Grenfell Tower (Grenfell Action Group) είχε απευθύνει προειδοποίηση προς τον οργανισμό που διαχειρίζεται το κτήριο, το Kensington and Chelsea Tenant Management Organisation για λογαριασμό της δημοτικής αρχής, με τον δυσοίωνο τίτλο «Παίζοντας με την φωτιά».

«Η σκέψη είναι πραγματικά τρομακτική, αλλά η Ομάδα δράσης του Grenfell πιστεύει ότι μόνο ένα καταστροφικό γεγονός θα εκθέσει την ανικανότητα και την ανευθυνότητα του διαχειριστή, του KCTMO, και θα θέσει τέλος στις επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης και την παραμέληση της υγείας και των κανονισμών ασφαλείας…» από τον οργανισμό διαχείρισης του κτηρίου, αναφέρεται στο έγγραφο.

«Πεποίθησή μας είναι ότι μία σοβαρή πυρκαγιά στο κτήριο…θα είναι ο μόνος λόγος για να εντοπισθούν και να προσαχθούν στην δικαιοσύνη εκείνοι που ασκούν εξουσία στο KCTMO», αναφέρεται στο έγγραφο που καταγγέλλει ότι το 2013 οι κάτοικοι του Grenfell Tower αντιμετώπισαν σειρά περιστατικών αιφνίδιας και υπερβολικής αύξησης της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος που οφείλονταν σε ελαττωματική καλωδίωση, γεγονός που καταγγέλλουν ότι καλύφθηκε από τον οργανισμό διαχείρισης, ο οποίος αρνήθηκε να ερευνήσει τις διαμαρτυρίες των κατοίκων.

image

image

image

image