Τα θύματα της πανδημίας του κορονοϊού μπορεί να είναι έως και 60% περισσότερα από όσα έχουν ανακοινωθεί επισήμως σύμφωνα με ανάλυση που παρουσιάζουν οι Financial Times και αφορά τουλάχιστον 14 χώρες.

Ads

Οι στατιστικές θνησιμότητας σε αυτές τις χώρες δείχνουν επιπλέον 122.000 θανάτους από τους 77.000 που έχουν ανακοινωθεί, κάτι που, σύμφωνα με την εφημερίδα, εάν επιβεβαιωθεί παγκοσμίως θα φέρει τεράστια άνοδο στις απώλειες με τους νεκρούς να φτάνουν περίπου τις 318.000.

Για να υπολογίζουν τους θανάτους οι Financial Times συνέκριναν τους θανάτους από όλες τις αιτίες τον Μάρτιο και Απρίλιο με τον μέσο όρο των θανάτων για τις ίδιες χρονικές περιόδους από το 2015 έως το 2019. Ο αριθμός των επιπλέον 122.000 θανάτων αντιστοιχεί σε αύξηση 50% σε σχέση με τον μέσο όρο των περιόδων που εξετάστηκαν. Σε όλες τις χώρες, εκτός από τη Δανία, οι επιπλέον θάνατοι ξεπερνούν κατά πολύ τα επίσημα στοιχεία για τις απώλειες από κορονοϊό.

Η ακρίβεια των επίσημων στατιστικών από τον ιό είναι περιορισμένη, ανάλογα με το πόσο αποτελεσματική είναι η διαδικασία των τεστ σε κάθε χώρα. Ορισμένα κράτη, ανάμεσά τους και η Κίνα, έχουν ήδη αναθεωρήσει προς τα πάνω τον αριθμό των νεκρών.

Ads

Σύμφωνα με την ανάλυση των Financial Times, το ποσοστό των θανάτων ανεβαίνει κατά 60% στο Βέλγιο, 51% στην Ισπανία, 42% στην Ολλανδία και 34% στη Γαλλία, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Ορισμένοι από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να έχουν προέλθει από άλλες αιτίες και όχι από τον Covid-19, καθώς οι άνθρωποι άρχισαν να αποφεύγουν τα νοσοκομεία λόγω πανδημίας. Όμως η θνησιμότητα έχει αυξηθεί πολύ σε περιοχές όπου έχουν πληγεί από τα χειρότερα ξεσπάσματα του κορονοϊού, κάτι που δείχνει ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους σχετίζονται με τον ιό ή τις παρενέργειες της καραντίνας.

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Σπίγκελχαλτερ, καθηγητή στο Κέιμπριτζ, οι ημερήσιες καταμετρήσεις στη Βρετανία ήταν πολύ χαμηλότερες επειδή υπολόγιζαν μόνο τους νοσοκομειακούς θανάτους. «Η μόνη αμερόληπτη σύγκριση που μπορεί κάποιος να κάνει μεταξύ διαφορετικών κρατών είναι με το να κοιτάξει όλους τους θανάτους. Υπάρχουν τόσο πολλές ερωτήσεις για την άνοδο των θυμάτων που δεν αναφέρεται ο κορονοϊός στα πιστοποιητικά θανάτου, κι όμως αισθανόμαστε ότι είναι μοιραία συνδεδεμένοι με την πανδημία».

Στη βόρεια επαρχία της Ιταλίας, τη Λομβαρδία, που ήταν η καρδιά του ξεσπάσματος στην Ευρώπη, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 13.000 επιπλέον θάνατοι σε σχέση με τα επίσημα στοιχεία των 1.700 δήμων της περιφέρειας. Πρόκειται για ποσοστό 155% από τον ιστορικό μέσο όρο και πολύ μεγαλύτερος αριθμός από τις 4.348 απώλειες που έχουν ανακοινωθεί επισήμως. Στην επαρχία Γκουάιας του Εκουαδόρ έχουν ανακοινωθεί μόλις 245 θάνατοι σχετιζόμενοι με τον κορονοϊό μεταξύ 1 Μαρτίου και 15 Απριλίου, όμως τα στοιχεία καταγράφουν ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων την περίοδο αυτή είναι περίπου 10.200 περισσότεροι. Τα νούμερα σηματοδοτούν αύξηση 350% σε σχέση με μια τυπική χρονιά.

Στη Νέα Υόρκη παρατηρείται αύξηση 200%, στη Μαδρίτη της τάξης του 161%. Στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, τα στοιχεία από τις ταφές δείχνουν μία αύξηση 1.400 νεκρών σε σχέση με το ιστορικό μέσο όρο για την ίδια περίοδο, αριθμός 15 φορές μεγαλύτερος από τους 90 θανάτους που έχουν ανακοινωθεί. Στην Αγγλία και την Ουαλία ο αριθμός των νεκρών την δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου ήταν ο πιο υψηλός του αιώνα και κατά 76% μεγαλύτερος για την ίδια εβδομάδα τα τελευταία πέντε χρόνια. Παράλληλα, ήταν 58% μεγαλύτερος από τον επίσημο αριθμό νεκρών από την πανδημία.

Ειδικοί, αναφέρουν οι Financial Times, προειδοποιούν ότι υπάρχει σημαντικά χαμηλότερος αριθμός καταγεγραμμένων θανάτων σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων. Ακόμη και οι πιο υψηλοί αριθμοί θανάτων που έχουν καταγραφεί στην πανδημία ίσως είναι συντηρητικοί, καθώς, εν μέσω καραντίνας, θάνατοι από άλλες αιτίες, όπως τα τροχαία, έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί.