Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως ο Ρεξ Τίλερσον θα αναλάβει την ηγεσία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ads

Η επιλογή του Ρεξ Τίλερσον, προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του πετρελαϊκού κολοσσού Exxon-Mobil, έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις εντός και εκτός ΗΠΑ καθώς αναγνωρίζεται ως «φιλορώσος» λόγω των στενών σχέσεων που έχει με τη Μόσχα.

Αυτή η απόφαση του Τραμπ έρχεται να προστεθεί στο σάλο που ξέσπασε μετά την έκθεση της CIA, στην οποία αναφερόταν πως η Ρωσία παρενέβη προεκλογικά για να ενισχύσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδικότερα αναφέρεται σε χάκερ που υπέκλεψαν και  χορήγησαν στα WikiLeaks τα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας από την εθνική επιτροπή του Δημοκρατικού κόμματος και από άλλους λογαριασμούς, όπως του επικεφαλής της προεκλογικές εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον.

Ads

Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω διαρροή αποτέλεσε μείζον ζήτημα κατά την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ, ενισχύοντας τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε στο σημείο να αμφισβητήσει ευθέως την αξιοπιστία της CIA λέγοντας πως πρόκειται για «γελοιότητες» και «θεωρίες συνωμοσίας».

Ένας «φιλορώσος» υπ. Εξωτερικών

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την ανακοίνωση της επιλογής του Ρεξ Τίλερσον δήλωσε: «Η αποφασιστικότητά του, η μεγάλη εμπειρία του και η βαθιά κατανόηση που έχει για τη γεωπολιτική τον καθιστούν μια εξαίρετη επιλογή για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Θα προωθήσει την περιφερειακή σταθερότητα και θα επικεντρωθεί στα βασικά θέματα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ».

Ωστόσο η επιλογή του νέου Αμερικανού προέδρου ξεσήκωσε άμεσα θύελλα αντιδράσεων. Ο λόγος είναι πως ο Τίλερσον έχει δεσμούς με τη Ρωσία και γνωρίζει προσωπικά τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος μάλιστα το 2013 του απένειμε τιμητική διάκριση για τις προσπάθειές του «στην ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα».

Από ορισμένους αυτό παρουσιάστηκε ως πλεονέκτημα καθώς εκτιμάται πως θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Ωστόσο για πάρα πολλούς θεωρείται αδιανόητο πως ένας άνθρωπος που συνδέεται τόσο στενά με τη Μόσχα θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Έτσι η επικύρωση του διορισμού του Τίλερσον από το Κογκρέσο αναμένεται να είναι περίπλοκη. Η επιλογή Τραμπ φέρεται πάντως, σύμφωνα με στέλεχος του επιτελείου του, να έχει την υποστήριξη του ηγετικού πυρήνα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, όπως των πρώην υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Μπέικερ και Κοντολίζα Ράις, αλλά και του πρώην υπουργού Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.

Η υποστήριξη των στελεχών αυτών έχει ουσιαστική πολιτική σημασία για τον Τραμπ προκειμένου η επιλογή του Τίλερσον για το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, να εγκριθεί από τη Γερουσία, καθώς το εν λόγω νομοθετικό σώμα, αναμένεται να επικεντρώσει την προσοχή του στις σχέσεις μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ενθουσιασμός στο Κρεμλίνο

Δεν είναι τυχαίο πως η Ρωσική ηγεσία χαιρέτισε άμεσα την επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Όπως ανέφερε το Κρεμλίνο πρόκειται για έναν «επαγγελματία» που «έχει καλές σχέσεις εργασίας» με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Οι Ρώσοι αξιωματούχοι, κι όχι μονάχα ο πρόεδρος της χώρας, διατηρούν καλές σχέσεις, σχέσεις εργασίας με τον Τίλερσον. Πρόκειται για μια αξιοσέβαστη προσωπικότητα. Είναι πολύ επαγγελματίας στον τομέα του» δήλωσε χαρακτηριστικά ο σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε τον Τίλερσον «πραγματιστή». «Ελπίζουμε ότι αυτός ο ρεαλισμός θα αποτελέσει μια σταθερή βάση για την ανάπτυξη σχέσεων, που θα είναι αμοιβαία επωφελείς, με στόχο τη ρωσοαμερικανική συνεργασία και την επίλυση των διεθνών προβλημάτων» τόνισε και πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε εταίρο επιθυμεί σχέσεις που αναπτύσσονται με γνώμονα την ισότητα με τη Ρωσία».