Δεκάδες χιλιάδες φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα σε πολλές πόλεις του Ιράν για να καταδικάσουν «τις ταραχές» που συγκλονίζουν τη χώρα τις τελευταίες ημέρες, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας. 

Ads

Η τηλεόραση μετέδωσε απευθείας εικόνες από τις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις Αχβάζ, Αράκ, Ιλάμ, Γκοργκάν και Κερμανσάχ. 

Κρατώντας πανό στα οποία κατήγγειλαν «τους ταραξίες», οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αλλά και «θάνατο στην Αμερική», «θάνατο στο Ισραήλ».

Οι σημερινές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν έπειτα από μια ήρεμη νύκτα στο Ιράν που εδώ και έξι ημέρες πραγματοποιούνται αντικυβερνητικές εκδηλώσεις. Συνολικά 21 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια από την έναρξη των διαδηλώσεων στις 28 Δεκεμβρίου στην Μασχάντ. 

Ads

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί σχολίασε ότι οι ταραξίες αποτελούν «μια μικρή μειονότητα», ενώ πρόσθεσε ότι ο λαός θα τους απαντήσει. Επεσήμανε μάλιστα ότι η κυβέρνηση πρόκειται, αν κριθεί απαραίτητο, να κινητοποιήσει χιλιάδες ανθρώπους για να σταματήσει η βία.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι ταραχές των τελευταίων ημερών προκλήθηκαν από τα μέτρα λιτότητας που εφάρμοσε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί από την έλευσή του στην εξουσία το 2013, όπως οι δημοσιονομικές περικοπές των κοινωνικών παροχών ή οι αυξήσεις της τιμής των καυσίμων που ανακοινώθηκαν εδώ και λίγες εβδομάδες.

Η οργή ενισχύθηκε με την κατάρρευση πιστωτικών ιδρυμάτων, των ισλαμικών ψευδοτραπεζών, που έπληξε εκατομμύρια επενδυτών. Οι εταιρείες αυτές πολλαπλασιάσθηκαν υπό την προεδρία του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και κατέρρευσαν όταν εξερράγη η στεγαστική φούσκα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το πρακτορείο ειδήσεων ILNA που έχει σχέσεις με τα ιρανικά συνδικάτα, έκανε λόγο για εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εκατοντάδων εργαζομένων στον πετρελαϊκό τομέα για καθυστερήσεις πληρωμών, καθώς και εργατών εργοστασίου κατασκευής τρακτέρ στην Ταμπρίς κατά της διακοπής λειτουργίας της μονάδας.

Εκτός από τα προφανή οικονομικά αίτια, η δυσαρέσκεια για τους περιορισμούς των ατομικών ελευθεριών προστίθεται στην αγανάκτηση. Ακόμη και εντός της συντηρητικής πολιτικής τάξης, αναγνωρίζεται ότι οι Ιρανοί έχουν περιορισμένο χώρο για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ