Ο Φερντινάντ «Μπονγκ Μπονγκ» Μάρκος Τζούνιορ, ο γιος του διαβόητου δικτάτορα των Φιλιππίνων, οδεύει προς μια συντριπτική νίκη στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη χώρα, καθώς εξασφαλίζει μέχρι στιγμής τις διπλάσιες ψήφους από την κυριότερη αντίπαλό του.

Ads

Η ανεπίσημη καταμέτρηση της εκλογικής επιτροπής δείχνει ότι ο 64χρονος Μάρκος βρίσκεται πολύ κοντά στις 27,5 εκατομμύρια ψήφους που χρειάζεται για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία και να επιστρέψει η οικογένεια στην εξουσία, 36 χρόνια μετά την ανατροπή του πατέρα του στη λαϊκή επανάσταση του 1986.

«Ελπίζω ότι δεν θα βαρεθείτε να μας εμπιστεύεστε», είπε ο ίδιος στους υποστηρικτές του, σε ένα σχόλιο που μεταδόθηκε μέσω του Facebook, το οποίο διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη στρατηγική της προεκλογικής εκστρατείας του. «Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε», είπε, προσθέτοντας ότι «σε ένα εγχείρημα τόσο μεγάλο όσο αυτό, δεν εμπλέκεται μόνο ένας άνθρωπος».

Ο Μάρκος Τζούνιορ έχει 26,3 εκατομμύρια ψήφους, υπερδιπλάσιες από τα 12,5 εκατομμύρια της Λένι Ρομπρέντρο, με καταμετρημένο το 81,8% των ψήφων, σύμφωνα με την ανεπίσημη καταμέτρησης της Επιτροπής των Εκλογών (COMELEC).

Ads

Η οικογένεια Μάρκος επέστρεψε από την εξορία τη δεκαετία του 1990 και έκτοτε έχει αναδειχθεί σε ισχυρή δύναμη στην πολιτική σκηνή, διατηρώντας την επιρροή της με τον πλούτο της και τις διασυνδέσεις της. Ο Μάρκος Τζούνιορ διετέλεσε κυβερνήτης, βουλευτής και γερουσιαστής. Η αδελφή του, η Ιμέε, είναι γερουσιάστρια ενώ η μητέρα Ιμέλντα, η χήρα του δικτάτορα, εξελέγη τέσσερις φορές στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Μάρκος δεν παρουσίασε καμία πραγματική πολιτική πλατφόρμα και η εκστρατεία του επικεντρώθηκε μόνο στο απλό αλλά διφορούμενο μήνυμα της ενότητας. Η προεδρία του αναμένεται ότι θα είναι μια συνέχεια εκείνης του απερχόμενου Ροντρίγκο Ντουτέρτε, η σκληρή προσέγγιση του οποίου αποδείχθηκε δημοφιλής και τον βοήθησε να εδραιώσει γρήγορα την εξουσία του.

Αντιπρόεδρος του Μάρκος εξάλλου θα είναι η κόρη του Ντουτέρτε, η Σάρα Ντουτέρτε-Κάρπιο, η οποία έχει ήδη κερδίσει την αντιπροεδρία, με τεράστια διαφορά από τους αντιπάλους της, σύμφωνα με την ανεπίσημη καταμέτρηση.

Ο Μάρκος επικρίθηκε επειδή δεν συμμετείχε σε προεδρικά ντιμπέιτ και έκανε ελάχιστες εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης. Έλεγχε την εκστρατεία του μέσω ενός δικτύου διαμορφωτών της κοινής γνώμης και μπλόγκερ στους οποίους παραχωρούσε ελεύθερη πρόσβαση στις εκδηλώσεις που οργάνωνε.

Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν την τεράστια επιτυχία μιας προηγμένης εκστρατείας χρήσης των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης από τον Μάρκος που, για τους επικριτές του, επιδίωξε να αναιρέσει τις ιστορικές αφηγήσεις περί νεποτισμού, λεηλασίας και βαναυσότητας κατά τη διάρκεια της αυταρχικής διακυβέρνησης του πατέρα του.

Η οικογένεια Μάρκος αρνείται ότι διοχέτευσε σε δικούς της λογαριασμούς δισεκατομμύρια δολάρια κρατικού πλούτου την εποχή της παντοδυναμίας της. Πολλοί υποστηρικτές του Μάρκος Τζούνιορ, γεννημένοι μετά την εξέγερση του 1986, είναι πεπεισμένοι ότι αυτές οι αφηγήσεις είναι ψέματα που επινόησαν οι αντίπαλοί του.

Ενώ συνεχιζόταν η καταμέτρηση, πολλοί υποστηρικτές του είχαν συγκεντρωθεί έξω από το επιτελείο του κρατώντας σημαίες και φωνάζοντας εκστατικά το όνομά του.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι για το προβάδισμά του… η ενότητα πραγματικά επικράτησε», είπε ο Μελάι Ιλάγκαν, 20 ετών. «Η ευχή του Μπονγκ Μπονγκ Μάρκος να ενωθούμε όλοι γίνεται πραγματικότητα», πρόσθεσε.
Περίπου 65 εκατομμύρια Φιλιππινέζοι είχαν δικαίωμα ψήφου στις σημερινές εκλογές για την ανάδειξη του διαδόχου του Ντουτέρτε αλλά και πολλών βουλευτών, κυβερνητών και δημάρχων.

Η COMELEC ανέφερε ότι οι εκλογές αυτές διεξήχθησαν σε «σχετικά ειρηνικό» κλίμα και κατέγραψε 15 «συμβάντα ασφαλείας». Μεταξύ αυτών ήταν και η δολοφονία τριών μελών μιας ειρηνευτικής δύναμης κοντά σε ένα εκλογικό τμήμα στις νότιες Φιλιππίνες.

Η Εθνική Ένωση Δικηγόρων του Λαού, στα μέλη της οποίας περιλαμβάνονται και άτομα που υπέστησαν διώξεις την περίοδο του στρατιωτικού νόμου, επί του πατρός Μάρκος, ανέφερε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι «ακατανόητο» και επισήμανε τον ιστορικό αναθεωρητισμό του υιού, όπως τον χαρακτήρισε.

«Τα γεγονότα μπορεί να είναι πιο παράξενα από το φαντασιοκόπημα. Για να είμαστε πιο ακριβείς, το αποκύημα της φαντασίας μπορεί να μεταμορφωθεί σε γεγονός. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα με μεγαλύτερη ένταση και θα περιμένουμε τη λύτρωσή μας από αυτόν τον αναγεννημένο εφιάλτη», ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters