Σύμφωνα με τους New York Times, το λογισμικό εμποδίζει την εμφάνιση αναρτήσεων στην ειδησεογραφική ροή (feed) συγκεκριμένων γεωγραφικών περιοχών.

Ads

Το Facebook έχει δημιουργήσει μυστικά έναν μηχανισμό λογοκρισίας που θα μπορούσε να πείσει την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, να του επιτρέψει την είσοδο μετά από επτά χρόνια απαγόρευσης, σύμφωνα με τους New York Times.

Το Facebook δημιούργησε το λογισμικό, το οποίο εμποδίζει την εμφάνιση αναρτήσεων στις ειδησεογραφικές ροές (feeds) συγκεκριμένων γεωγραφικών περιοχών, με την υποστήριξη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη νυν και πρώην υπαλλήλους που δεν κατονομάζει.

image

Ads

Τον Μάρτιο, ο Ζούκερμπεργκ συνάντησε τον επικεφαλής της προπαγάνδας της Κίνας Λίου Γιουνσάν, ο οποίος είπε πως ελπίζει ότι το Facebook θα μπορέσει να ενδυναμώσει τις ανταλλαγές μεταξύ των διαδικτυακών εταιρειών της Κίνας και να βελτιώσει την αμοιβαία κατανόησή τους, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

«Έχουμε από παλιά πει ότι μας ενδιαφέρει η Κίνα, και ξοδεύουμε χρόνο για να καταλάβουμε και να μάθουμε καλύτερα τη χώρα», σημείωσε η εκπρόσωπος του Facebook Αριέλ Αρία, σε ηλεκτρονικό μήνυμά της στο πρακτορείο Reuters. «Ωστόσο, δεν έχουμε λάβει καμία απόφαση για (τον τρόπο) προσέγγισής μας της Κίνας. Αυτή τη στιγμή εστιαζόμαστε στο να βοηθήσουμε κινεζικές επιχειρήσεις και επενδυτές να επεκταθούν σε νέες αγορές εκτός Κίνας χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα διαφημίσεών μας», πρόσθεσε.

Οι ξένες εταιρείες στην ασιατική χώρα, ιδιαίτερα στα ΜΜΕ, αντιμετωπίζουν πολιτική πίεση από μια σειρά κανονισμών.

Η στρατιωτική εφημερίδα της χώρας περιγράφει το διαδίκτυο ως το σημαντικότερο μέτωπο σε μια ιδεολογική μάχη εναντίον των «Δυτικών αντι-κινεζικών δυνάμεων».