Κάλεσμα στη Ρωσία να βάλει τέλος στην «επίθεση» στην Ουκρανία και να επιλέξει «την οδό της διπλωματίας και της ειρήνης» ώστε να αρθούν οι δυτικές κυρώσεις σε βάρος της απηύθυνε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, την ώρα που διαπραγματεύσεις για το μέλλον των αυτονομιστικών περιοχών βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή. Σημειώνεται ότι και οι δυο πλευρές στην Ουκρανία έχουν δείξει διάθεση αποκλιμάκωσης της κρίσης και της βίας αφού έχουν αποσύρει το βαρύ πυροβολικό από συγκεκριμένες περιοχές. Βέβαια, ο πρωθυπουργός της χώρας, Αρσένι Γιατσένιουκ, επιμένει να καλεί την Δύση να μην άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας εφόσον η Ουκρανία δεν επανακτήσει «το σύνολο της επικράτειάς της».

Ads

«Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στα λόγια, πιστεύουμε μόνο σε γεγονότα και ενέργειες» ανέφερε ο Αρσένι Γιάτσενιουκ ζητώντας από τη Ρωσία να «συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και να σεβαστεί τα δώδεκα σημεία της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός» η οποία επετεύχθη στο Μίνσκ της Λευκορωσίας στις 20 Σεπτεμβρίου. «Κάθε μέρα, παρά την κατάπαυση του πυρός, χάνουμε Ουκρανούς στρατιώτες» στις μάχες με τους φιλορώσους αυτονομιστές, συνέχισε ο Γιάτσενιουκ. Κατήγγειλε επίσης τη στάση της Ρωσίας, η οποία -όπως χαρακτηριστικά είπε- «είναι μέλος της ανασφάλειας και όχι ένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας» του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, μιλώντας από το βήμα του ΟΗΕ, ο Αμερικανός Πρόεδρος κατήγγειλε τη «ρωσική επίθεση», η οποία, όπως είπε, «θυμίζει μια εποχή που τα μεγάλα έθνη ποδοπατούσαν τα μικρά προωθώντας τις εδαφικές φιλοδοξίες τους». Απαντώντας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σχολίασε ότι «οι κυρώσεις είναι υπόθεση των ΗΠΑ», αλλά «αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία δεν είναι με κανένα τρόπο δική τους υπόθεση».

Οι δηλώσεις έγιναν την επομένη της ανακοίνωσης από τους φιλορώσους αυτονομιστές των περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ πως θα διεξαγάγουν στις 2 Νοεμβρίου προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Η ανακοίνωση δεν έτυχε καλής αποδοχής στο Κίεβο που περίμενε εδώ και πολλές ημέρες την απάντηση των αυτονομιστών στην πρόταση για ένα «ειδικό καθεστώς» που διατυπώθηκε από τον Ουκρανό Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο. Στόχος αυτού του «ειδικού καθεστώτος» είναι να χορηγηθεί μια μεγαλύτερη αυτονομία στις αυτονομιστικές περιοχές ενώ προβλέπεται διεξαγωγή τοπικών εκλογών στις 7 Δεκεμβρίου και υπό όρους αμνηστία για τους μαχητές.

Ads

Όμως η απόρριψη του ειρηνευτικού σχεδίου από τους αυτονομιστές, οι οποίοι επιθυμούν να προχωρήσουν στην οδό της ανεξαρτησίας, μπορεί να πυροδοτήσει νέο κύκλο συγκρούσεων. 

Ο Ποροσένκο, ακόμη περισσότερο, ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει σήμερα ένα λεπτομερές σχέδιο για ένταξη του Κιέβου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα σε διάστημα έξι ετών. Υπενθυμίζεται ότι το κοινοβούλιο της Ουκρανίας επικύρωσε την συμφωνία εμπορικής σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ στις 16 Σεπτεμβρίου, αν και η εφαρμογή της θα καθυστερήσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 προκειμένου να κατευνάσει τη Ρωσία που δηλώνει ότι η συνθήκη θα πλήξει τις αγορές της. Η συμφωνία αυτή ήταν η αιτία για τις διαδηλώσεις στην πλατεία Ανεξαρτησίας τον περασμένο χειμώνα που οδήγησαν στην ουκρανική κρίση.