Την δυνατότητα να τερματίζουν την ζωή τους μετά από επιλογή τους δίνει πλέον σε ασθενείς που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο ανίατων ασθενειών η Πολιτεία της Βικτόρια στην Αυστραλία εγκρίνοντας σχετικό νόμο.

Ads

Η Βικτόρια είναι η πρώτη Πολιτεία που πέρασε τον νόμο ευθανασίας στη χώρα, ο οποίος αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο και για τις υπόλοιπες Πολιτείες.

Το νομοθέτημα θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιούνιο του 2019 και θα επιτρέπεται για τους κατοίκους που μένουν στο νοτιοανατολικό άκρο της χώρας (Μελβούρνη και γύρω περιοχές), αποκλειστικά σ’ αυτούς που έχουν λιγότερο από έξι μήνες ζωής και θα ζητήσουν να βάλουν ένα τέλος με μια θανατηφόρα δόση φαρμάκων.

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως είναι ασθενείς με νευροκινητική νόσο ή σκλήρυνση κατά πλάκας, θα μπορούν να αιτηθούν ακόμη και αν τους απομένει ένας χρόνος ζωής, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας της Βικτόρια Τζιν Χένεσι.

Ads

«Ένας αξιοπρεπής θάνατος θα είναι δυνατός για τους ανθρώπους που σήμερα βιώνουν ένα πολύ οδυνηρό τέλος της ζωής τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η ευθανασία έχει γίνει ήδη νόμιμη σε αρκετές χώρες, όπως η Ελβετία, ο Καναδάς, η Ολλανδία, καθώς και σε ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ.