Την προώθηση της ένταξης της χώρας στην ΕΕ έως το 2023 και τη γρήγορη διευθέτηση του Κουρδικού ζητήματος, έθεσε ως προτεραιότητες ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της κυβέρνησής του στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Ads

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του, δήλωσε πως ελπίζει η Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ μέχρι το 2023. Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη από το 2004, ωστόσο η διαδικασία έχει παγώσει λόγω των αντιρρήσεων που προβάλουν χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Σημειώνεται πως και ο Ερντογάν παρουσίασε ως προτεραιότητα την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ μετά την τελετή ορκωμοσίας του στην ΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικά χρόνια η Τουρκία είχε κάνει μια στροφή στην εξωτερική της πολιτική με πορεία προς την ανατολή. Οι προσπάθειές της το τελευταίο διάστημα προσανατολίζονταν στη δημιουργία ισχυρών δεσμών με χώρες της ανατολής σε μια προσπάθεια να ηγηθεί του αραβικού κόσμου. Ωστόσο και αυτή η προσπάθεια ναυάγησε. «Η Τουρκία δεν είναι ένα αραβικό κράτος και δεν μπορεί να ηγηθεί του αραβικού κόσμου», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο μεταβατικός υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Ναμπίλ Φαχμί, τον περασμένο Αύγουστο, τονίζοντας πως «οι φιλοδοξίες της Άγκυρας για δημιουργία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είναι αβάσιμες λόγω των σχέσεών της με τους γείτονες της». Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με την κρίση στη Συρία και το Ιράκ, η Τουρκία φαίνεται πως κάνει και πάλι στροφή προς την Ευρώπη. Ο Νταβούτογλου επανέλαβε επίσης τον στόχο που είχε θέσει και ο προκάτοχός του και νέος πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να ενταχθεί η Τουρκία «στο κλαμπ των δέκα μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου» μέχρι το 2023.

Τα νέα δεδομένα για το Κουρδικό

Επίσης τόνισε πως προτεραιότητα είναι και η άμεση διευθέτηση του Κουρδικού. «Θα ακολουθήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία με μια αποφασιστικότητα που θα αλλάξει τη μοίρα της χώρας. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να ενταχθούν στην κοινωνία όλες οι συνιστώσες της», τόνισε. Ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας ανακοίνωσε πως σύντομα θα δώσει στη δημοσιότητα έναν «οδικό χάρτη» που θα προβλέπει «το τέλος της τρομοκρατίας, τον αφοπλισμό, την ενσωμάτωση και την άρση των εμποδίων για τη συμμετοχή στην πολιτική ζωή». Από το φθινόπωρο του 2012 η τουρκική κυβέρνηση έχει αρχίσει τις απευθείας συνομιλίες με τον φυλακισμένο ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτζαλάν, προκειμένου να μπει ένα τέλος στη σύγκρουση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους από το 1984.

Ads

Οι συζητήσεις είχαν μπλοκαριστεί μετά την απόφαση, πριν από έναν χρόνο, του PKK να αναστείλει την αποχώρηση των μαχητών του από την Τουρκία επειδή η Άγκυρα δεν τήρησε την υπόσχεσή της για μεταρρυθμίσεις υπέρ της κουρδικής μειονότητας, η οποία αποτελεί σχεδόν το 20% του πληθυσμού της χώρας. Σήμερα διαμορφώνονται και νέα δεδομένα με τις εξελίξεις στο Ιράκ, όπου οι Κούρδοι μαχητές συγκρούονται με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Μάλιστα ο Μασούντ Μπαρζανί, επικεφαλής του Ιρακινού Κουρδιστάν, της ημιαυτόνομης κουρδικής περιοχής στο βόρειο Ιράκ, δεν είχε κρύψει πως επιδίωξη των Κούρδων είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους και μάλιστα είχε ανακοινώσει την έναρξη προετοιμασιών για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος. Μέχρι σήμερα η Δύση δεν έχει υποστηρίξει αυτές τις επιδιώξεις, ωστόσο υποστηρίζει τους Κούρδους στο πόλεμο κατά των τζιχαντιστών, στον οποίο έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Από την πλευρά της η Τουρκία έχει υποστηρίξει και μάλιστα με επίσημες δηλώσεις τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους στο Ιράκ και ευνόητους λόγους. Όπως είχε δηλώσει εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, πριν την εκλογή του Ερντογάν στην Προεδρία της χώρας, «η Τουρκία θα αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ». «Αν το Ιράκ διασπαστεί και είναι αναπόφευκτό, η κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν είναι αδέλφια μας. Δυστυχώς η κατάσταση στο Ιράκ δεν είναι καλή και φαίνεται ότι θα διασπαστεί», είχε δηλώσει. Χαρακτηριστική είναι και η αναφορά αναλυτή σε παλαιότερο άρθρο του Bloomberg για τις σχέσεις του Ιρακινού Κουρδιστάν και της Τουρκίας: «ο Μπαρζανί μπορεί να κάνει τον Ερντογάν βασιλιά της Τουρκίας και ο Ερντογάν τον Μπαρζανί βασιλιά του Κουρδιστάν».