Τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την αντικατάστασή τους από ειδική εταιρική σχέση ζητά, μεταξύ άλλων, η έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συνιστά επίσης, στην ‘Αγκυρα να αποφεύγει τις επιθετικές ενέργειες περιλαμβανομένης της κυπριακής ΑΟΖ, να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο και να επιστρέψει στον ΟΗΕ την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Ads

Το μη δεσμευτικό αίτημα για αναστολή των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας αποτελεί μέρος της ετήσιας έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία που θα τεθεί προς ψήφιση τον επόμενο μήνα στην ολομέλεια.

Ευρωβουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ζήτησαν τον επίσημο τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, επικαλούμενοι μεταξύ άλλων ζητήματα διαφθοράς, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιοσύνης.

«Η σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ χρειάζεται να επαναπροσδιοριστεί για μια αποτελεσματική συνεργασία», δήλωσε σήμερα η Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Ρενάτε Σόμερ.

Ads

«Με όλες τις σκανδαλώδεις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την έλλειψη δικαστικής ανεξαρτησίας και την εφαρμογή ενός νέου Συντάγματος από το οποίο απουσιάζουν βασικοί έλεγχοι και ισορροπίες, δεν έχει λογική η συνέχιση των συνομιλιών για τη συμμετοχή στην ΕΕ με την υπάρχουσα κυβέρνηση», τόνισε η Σοσιαλιστής Ευρωβουλευτής Κάτι Πίρι.

«Όταν μια χώρα υποψήφια κράτος-μέλος ξεπερνά κόκκινες γραμμές, θα πρέπει να υπάρχουν πολιτικές συνέπειες», υπογράμμισε η Πίτι. Επιπρόσθετα σημείωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αφήσει ανοιχτές τις πόρτες της και να στηρίξει την κοινωνία των πολιτών, δημοσιογράφους και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Η υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην Ενωση διαρκεί περίπου 20 χρόνια και η πορεία των διαπραγματεύσεων οπισθοχωρεί μπροστά σε θεμελιώδη ζητήματα του μπλοκ όπως το κράτος δικαίου, δικαιώματα πολιτών και ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, η κατάσταση των οποίων έχει επιδεινωθεί στην Τουρκία ιδιαίτερα μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2016 και τα μέτρα καταστολής που ακολούθησε έκτοτε η Άγκυρα.

Οι διαπραγματεύσεις σήμερα έχουν παγώσει, και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών διαφωνούν για την επίσημη διακοπή της διαδικασίας.

Τουρκία: Απαράδεκτη η πρόταση

Η Άγκυρα χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την πρόταση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

«Είναι απολύτως απαράδεκτο το μη δεσμευτικό, συμβουλευτικό προσχέδιο έκθεσης να ζητεί την πλήρη αναστολή των ενταξιακών μας διαπραγματεύσεων με την ΕΕ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

«Αναμένουμε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και η τελική έκθεση να είναι πιο ρεαλιστική, αμερόληπτη και ενθαρρυντική. Η χώρα μας θα λάβει υπόψη της μόνο μια τέτοια έκθεση», πρόσθεσε.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η ένταξή της στην ΕΕ παραμένει ένας από τους βασικούς της στρατηγικούς στόχους, αν και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, που επισήμως ξεκίνησαν το 2004, έχουν τελματώσει εδώ και χρόνια.