Οι προβλέψεις επαληθεύονται και οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) – σύμμαχοι της Μέρκελ επικρατούν μεν στις εκλογές στη Βαυαρία, καταγράφοντας όμως πτώση 12 μονάδων σε σχέση με το προηγούμενο εκλογικό τους αποτέλεσμα. Πρόκειται για τη χειρότερη απόδοση τους από το 1950. Βαριά είναι και η εκλογική απώλεια των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) που χάνουν επίσης σχεδόν 11 μονάδες.

Ads

Μεγάλος κερδισμένος της εκλογικής αναμέτρησης είναι το κόμμα των Πρασίνων, που καταφέρνει να υπερδιπλασιάσει το ποσοστό του και αναδεικνύεται δεύτερη δύναμη στη Βαυαρία. Την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι, ένα τοπικό πολιτικό κίνημα που έχει ήδη ισχυρή παρουσία στην τοπική Βουλή του Μονάχου, ενώ ακολουθεί το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, που μπαίνει για πρώτη φορά στο τοπικό κοινοβούλιο.

«Καθόλου ευχαριστημένος» από το αποτέλεσμα δήλωσε ο Πρωθυπουργός του κρατιδίου Μάρκους Zέντερ και έκανε λόγο για «μια όχι εύκολη μέρα» για το κόμμα του, το οποίο όμως, όπως είπε, έλαβε καθαρή εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.  H αρχηγός του SPD, Αντρέα Νάλες να αποδίδει το χαμηλό ποσοστό στις επιδόσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και να ζητεί την ενδελεχή ανάλυση των αιτίων της αποτυχίας. 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε σήμερα το ARD, το 68% των ψηφοφόρων της Βαυαρίας δηλώνει δυσαρεστημένο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ενώ το 69% θεωρεί ότι το κλίμα που επικρατεί στο Βερολίνο επηρεάζει και το εκλογικό αποτέλεσμα στο κρατίδιο. Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, το 56% των ψηφοφόρων θεωρεί τον αρχηγό της CSU και ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ ως βασικό υπεύθυνο για την πτώση των ποσοστών του κόμματος, ενώ μόλις το 24% επιρρίπτει την ευθύνη στην ‘Αγγελα Μέρκελ. 

Ads

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κρίσιμες εκλογές στη Βαυαρία

Συγκεκριμένα, το exit poll της  ΑD για τις βαυαρικές κάλπες δίνουν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

* Στις παρενθέσεις αναφέρονται τα αποτελέσματα των εκλογών του 2013

  • CSU (Χριστιανοκοινωνική Ένωση): 35,5 % (έναντι 47,7%)
  • SPD (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας): 9,9% (έναντι 20,6%)
  • Gruene (Πράσινοι):  18,5% (έναντι 8,6%)
  • FDP (Φιλελεύθεροι):  5,1%  (έναντι 3,3%)
  • FW (Ελεύθεροι Ψηφοφόροι): 11,5% (έναντι 9%)
  • AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία):  10,9% (δεν είχαν συμμετάσχει στις προηγούμενες εκλογές)
  • Linke (Aριστερά): 3,5% (έναντι 2,1%)

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit polls οι έδρες στο κοινοβούλιο της Βαυαρίας κατανέμονται ως εξής:

  • CSU (Χριστιανοκοινωνική Ένωση): 74 έδρες
  • SPD (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας): 20 έδρες 
  • Gruene (Πράσινοι):  40 έδρες
  • FDP (Φιλελεύθεροι):  11 έδρες
  • FW (Ελεύθεροι Ψηφοφόροι): 24 έδρες
  • AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία):  23 έδρες

image

Τα μετεκλογικά σενάρια

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle όλα δείχνουν ότι η CSU θα διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία στη Βαυαρία, αλλά θα πρέπει να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο.

Πιο πιθανή φαίνεται μία συμμαχία με τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους, η οποίοι έχουν συντηρητικό προφίλ, όπως άλλωστε και το CSU. Δεν αποκλείεται ωστόσο μία μετεκλογική συνεργασία των χριστιανοκοινωνιστών με τους νούμερο ένα πολιτικούς τους αντιπάλους, τους Πράσινους. Άλλωστε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ δεν απέκλειε αυτό το ενδεχόμενο, παρά τις έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις.

Πιθανός κυβερνητικός εταίρος είναι και το κόμμα των Φιλελευθέρων που φαίνεται να επιστρέφει στην τοπική Βουλή του Μονάχου μετά από απουσία πέντε ετών.

Θεωρητικά δεν αποκλείεται και μία συμμαχία της CSU με τους σοσιαλδημοκράτες. Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βαυαρία αναμένεται να προκαλέσει πάντως αναταράξεις και στο Βερολίνο, καθώς θεωρείται τεστ για την απόδοση του CDU της Μέρκελ στις εκλογές της Έσσης στις 28 Οκτωβρίου, ενώ δεν αποκλείεται η ανατροπή του αρχηγού του CSU, Ζέεχοφερ, και η αποχώρησή του από το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών. Ο ίδιος ο Ζέεχοφερ δηλώνει ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει το ζήτημα, αλλά… όχι απόψε.