Εικόνες εξευτελισμού έρχονται από την Κίνα, καθώς μια κινεζική εταιρία εξανάγκασε τους εργαζόμενους της να περιφέρονται μπουσουλώντας στα τέσσερα, επειδή δεν κατάφεραν να επιτύχουν τους ετήσιους στόχους τους. Όπως είναι φυσικό οι εικόνες και τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας προκάλεσαν την οργή των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο.

Ads

Το περιστατικό σημειώθηκε σε πολυσύχναστο δρόμο της πόλης Tengzhou την περασμένη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία απαγορεύει τέτοιες πρακτικές, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Όλοι οι υπάλληλοι ήταν γυναίκες και εργάζονται για μια εταιρία που πωλεί προϊόντα ομορφιάς.

Η ομάδα των γυναικών καθοδηγούνταν από τον προϊστάμενο τους, ο οποίος περπατούσε και κρατούσε μια μεγάλη σημαία με το όνομα της επιχείρησης. Δύο ακόμα εργαζόμενοι περπατούσαν παράλληλα με την ομάδα, καταγράφοντας στην κάμερα την ακραία τιμωρία.

Ads

Τελικά, ο εξευτελισμός των υπαλλήλων σταμάτησε με την επέμβαση της αστυνομίας  που προειδοποίησε τον προϊστάμενο για άμεση συμμόρφωση.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει οργή στους χρήστες του διαδικτύου, με πολλούς να επικρίνουν την επιχείρηση για τον τρόπο που φέρεται στους εργαζόμενους.

«Οι εργαζόμενοι είναι και άνθρωποι. Για να τιμωρηθούν με αυτόν τον τρόπο σημαίνει ότι ο προϊστάμενος δεν είναι λογικός. Αλλά το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους. Γιατί εξακολουθούν να εργάζονται σε μια τέτοια επιχείρηση;», έγραψε ένας χρήστης στο twitter.

Πολλοί είναι και αυτοί που υποπτεύονται ότι η εταιρία ήθελε να χρησιμοποιήσει την «ποινή» για να διαφημιστεί στην πόλη, εξ ου και η μεγάλη σημαία.

Ο σάλος που προκλήθηκε ήταν τόσο μεγάλος που η εταιρία με τα προϊόντα ομορφιάς αναγκάστηκε να κατεβάσει ρολά.

Σύμφωνα με το νόμο της σύμβασης εργασίας της Κίνας, οι εργοδότες δεν επιτρέπεται να ταπεινώσουν και να τιμωρούν «σωματικά» τους εργαζόμενους. Επιπλέον, ο εργοδότης ευθύνεται για αποζημίωση σε περίπτωση βλάβης στον εργαζόμενο.

Παρόλο όλα αυτά, πολλές κινεζικές εταιρίες εξευτελίζουν δημόσια τους εργαζόμενους γα τιμωρία, χρησιμοποιώντας τους πιο άθλιους τρόπους.

Σημειώνεται, ότι τον περασμένο μήνα οι εργαζόμενοι σε ένα κινέζικο κομμωτήριο αναγκάστηκαν να τρώνε ωμό τσίλι, να τρέχουν 10χλμ και να χαστουκιστούν 100 φορές, επειδή οι προϊστάμενοι δεν ήταν ευχαριστημένοι με τη δουλειά τους.

Παράλληλα, τον Νοέμβριο οι εργαζόμενοι άλλης επιχείρησης στο Zunyi της επαρχίας Guizhou, χτυπήθηκαν με ζώνες, αναγκάστηκαν να πιουν ούρα και να φάνε έντομα, επειδή δεν πέτυχαν τους στόχους της εταιρίας.