Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο άνθρωπος που αποκάλυψε τις απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), εμφανίζεται έτοιμος να επιστρέψει στην πατρίδα του για να δικαστεί, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο δικηγόρος του. Ωστόσο ο ίδιος ο Σνόουντεν υπογράμμισε πως «θα ήθελε να επιστρέψει και να τύχει μιας δίκαιης δίκης, όμως δυστυχώς… δεν υπάρχει η δυνατότητα για μια δίκαιη δίκη, δεν μου προσφέρεται αυτή τη στιγμή» μια δίκαιη δίκη. 

Ads

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να λύσουμε την υπόθεσή του», δήλωσε ο δικηγόρος του Σνόουντεν, Ανατόλι Κουτσερένα προσθέτοντας ότι δεν αποτελεί μυστικό το ότι ο πελάτης του επιθυμεί να επιστρέψει στη χώρα του. Από την πλευρά του ο Σνόουντεν σε τηλεοπτική συζήτηση που οργάνωσαν οι Καναδοί Δημοσιογράφοι υπέρ της Ελεύθερης Έκφρασης, το πανεπιστήμιο του Ράιερσον και το CBC, δήλωσε πως «θα ήθελε να επιστρέψει και να τύχει μιας δίκαιης δίκης, όμως δυστυχώς… δεν υπάρχει η δυνατότητα για μια δίκαιη δίκη, δεν μου προσφέρεται αυτή τη στιγμή».«Έχω συζητήσει διεξοδικά με την κυβέρνηση από τότε που έφυγα σε μια προσπάθεια να εξευρεθούν οι όροι μιας δίκης» που θα ήταν δίκαιη, πρόσθεσε.

Ο πρώην υπάλληλος της NSA ζει από το 2013 στη Μόσχα, όπου η ρωσική κυβέρνηση του παραχώρησε προσωρινό άσυλο, γεγονός που ενέτεινε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας. Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης επανέλαβε την Τετάρτη ότι ο Σνόουντεν πρέπει να γυρίσει στις ΗΠΑ και να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί.