Παρά τις κυρώσεις της Δύσης εναντίον της Ρωσίας και το γεγονός ότι πολλές χώρες απέφευγαν τις ρωσικές προμήθειες, τόσο σε πετρέλαιο όσο και σε φυσικό αέριο, εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία που πριν λίγες ημέρες συμπλήρωσε 100 ημέρες, τα έσοδα της Μόσχας από τις εξαγωγές παραμένουν υψηλά.

Ads

Σύμφωνα με έκθεση του ανεξάρτητου Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA), η Ρωσία έχει κερδίσει 97 δισεκατομμύρια δολάρια από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων σε Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, τις πρώτες 100 ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία και συγκεκριμένα από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 3 Ιουνίου.

Το ποσό είναι ιδιαίτερα υψηλό αν αναλογιστεί κανείς πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε το 61% αυτών των εξαγωγών, αξίας περίπου 59 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το BBC.

Συνολικά, οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώνονται, όπως επίσης μείωση παρουσιάζουν και τα έσοδα της Μόσχας από τις πωλήσεις ενέργειας από το ανώτατο όριο του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων την ημέρα τον Μάρτιο.

Ads

Τα έσοδα εξακολουθούσαν να υπερβαίνουν το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία κατά τις πρώτες 100 ημέρες της ρωσοουκρανικής κρίσης, με το CREA να εκτιμά ότι η Ρωσία ξοδεύει περίπου 876 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα για την εισβολή.

Η ΕΕ σχεδιάζει να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου που φτάνουν δια θαλάσσης έως το τέλος του 2022, γεγονός που θα μειώσει τις εισαγωγές κατά τα δύο τρίτα.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ κήρυξαν πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους.

Η έκθεση CREA ανέφερε επίσης ότι το προγραμματισμένο εμπάργκο πετρελαίου της ΕΕ θα έχει σημαντικό αντίκτυπο, την ίδια στιγμή που μεγάλες ποσότητες ρωσικού αργού πετρελαίου αποστέλλονται στην Ινδία, η οποία αύξησε το μερίδιό της στις συνολικές εξαγωγές αργού της Ρωσίας από περίπου 1% πριν από την εισβολή στην Ουκρανία σε 18% τον Μάιο.

Η έκθεση επισημαίνει ότι καθώς η Ρωσία αναζητά νέες αγορές για πετρέλαιο, μεγάλο μέρος του μεταφέρεται με πλοία – και η πλειοψηφία των πλοίων που χρησιμοποιούνται ανήκουν σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες, ενώ εκτός από την Ινδία, μεταξύ των χωρών που αύξησαν τις εισαγωγές ρωσικών καυσίμων βρίσκεται η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με την έκθεση.