H αστυνομία στη Βορειοανατολική Αγγλία ετοιμάζεται να αναπτύξει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για να βοηθήσει τους αξιωματικούς της να λαμβάνουν ορθότερες (;) αποφάσεις. Η φουτουριστική τεχνολογία θα βοηθήσει τους αστυνομικούς να αποφασίζουν εάν θα κρατήσουν υπόπτους ή θα τους απελευθερώνουν.

Ads

Σύμφωνα με το BBC η αστυνομία του Ντούρχαμ στην Αγγλία έχει ήδη δοκιμάσει την χρήση ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης ειδικά σχεδιασμένου για να «εκτιμά» ή μάλλον για την ακρίβεια να «αξιολογεί» έναν ύποπτο και να αποφαίνεται αν θα πρέπει να συνεχίσει να είναι υπό κράτηση ή όχι. Οι «ύποπτοι» αξιολογούνται σε μια κλίμακα υψηλού, μέσου ή χαμηλού κινδύνου όσον αφορά στο ενδεχόμενο να προβούν ξανά σε αδικήματα, και έχει ήδη δοκιμαστεί, «εκπαιδευόμενο» σε δεδομένα ιστορικού διάπραξης αδικημάτων πέντε ετών.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του προγράμματος οι προβλέψεις για «υπόπτους» που είχαν κατηγοριοποιηθεί ως χαμηλού κινδύνου «διαπιστώθηκε» πως είχαν ποσοστό «ακριβείας» 98%, ενώ για τις περιπτώσεις «υψηλού κινδύνου» το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 88%. Το σύστημα που δοκιμάστηκε βασίστηκε σε δεδομένα από τη βάση του αστυνομικού τμήματος του Ντούρχαμ και όχι στο εθνικό σύστημα υπολογιστή της αστυνομίας.

image

Ads

Η Σίνα Ούργουϊν, αρμόδιο στέλεχος της αστυνομίας του Ντούρχαμ, προφανώς για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να καθησυχάσει τους τυχόν αμφισβητίες, δήλωσε ότι σ’ αυτό το στάδιο η «ακρίβεια» του εργαλείου ήταν υπό αξιολόγηση, χωρίς όμως να επηρεάζει τις αποφάσεις των αστυνομικών που ήταν υπεύθυνοι για θέματα κράτησης. «Φαντάζομαι πως μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες μάλλον θα καταστεί ενεργό εργαλείο για να υποστηρίζει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων από τους αστυνομικούς» είπε η ίδια στο BBC.

Όπως εξήγησε, στην συνέχεια οι ύποπτοι χωρίς ιστορικό διάπραξης αδικημάτων είναι λιγότερο πιθανό να χαρακτηριστούν ως υψηλού ρίσκου, αν και, σε περίπτωση σύλληψης για σοβαρό αδίκημα, όπως ο φόνος, σαφώς και η αξιολόγηση επηρεάζεται.

Επί πλέον ο καθηγητής Λόρενς Σέρμαν, διευθυντής του Centre for Evidence-based Policing του University of Cambridge, που συμμετείχε στην ανάπτυξη του εργαλείου, διευκρίνισε ότι το Hart θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μια σειρά περιπτώσεων –όπως, για παράδειγμα, όταν τίθεται θέμα για το αν θα πρέπει ένας ύποπτος να παραμείνει υπό κράτηση για μερικές ώρες ακόμα ή να απελευθερωθεί με εγγύηση πριν απαγγελθούν κατηγορίες – ή, εάν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, για το αν θα πρέπει να τεθεί ξανά υπό κράτηση.

Πλησιάζει άραγε ο καιρός που οι ύποπτοι θα ελέγχονται από παρόμοια ή πιο εξελιγμένα συστήματα που θα «διαβάζουν» τις σκέψεις τους ή τουλάχιστον θα προσπαθούν να το κάνουν, που οι «ρόμποκοπ» θα αστυνομεύουν και θα επιτηρούν τους «κακούς», ενώ τα κάθε είδους drone θα ίπτανται πάνω από τα κεφάλια μας;

Αλλά και για εκείνους που φοβούνται την απώλεια θέσεων εργασίας, το Ινστιτούτο Μελετών Δημόσιας Πολιτικής (IPPR) έχει κάποιες κακές ειδήσεις.

Τον Απρίλιο του 2017, δημοσίευσε μια έκθεση που προειδοποίησε ότι το ένα τρίτο των βρετανικών θέσεων εργασίας διατρέχουν τον κίνδυνο αυτοματισμού μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες.

Αυτό που προκαλεί αυτή την αλλαγή είναι η μείωση του κόστους των ρομπότ και των υπολογιστών, καθιστώντας τα όλο και πιο ελκυστικά για τους εργοδότες.