Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη νέα βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στη χώρα, διαμήνυσε πως η Τουρκία «δεν θα διστάσει να απαντήσει στους δράστες της επίθεσης και τα πιόνια τους, πάντα, παντού και σε κάθε περίπτωση». «Οι επιθέσεις εξαντλούν την υπομονή μας», πρόσθεσε.

Ads

Σημειώνεται πως την Τετάρτη σημειώθηκε βομβιστική επίθεση έξω από το Γενικό Επιτελείο στην Άγκυρα.  Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση ανέρχεται στους 28 και των τραυματιών σε 60.

Αν και οι τουρκικές αρχές επέβαλαν ενημερωτικό μπλακ-άουτ, απαγορεύοντας στα ΜΜΕ να μεταδίδουν πληροφορίες για το χτύπημα πέραν των επίσημων ανακοινώσεων, με διαρροές σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα η τουρκική κυβέρνηση συνδέει τους δράστες της επίθεσης με τη Συρία και τους Κούρδους, ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι, επίσης με διαρροές, δείχνουν το PKK.

Υπενθυμίζεται, ότι η Τουρκία έχει ξεκινήσει επιθέσεις κατά των Κούρδων της Συρίας, τους οποίους χαρακτηρίζει «τρομοκράτες» και συνεργάτες του PKK. Στην πραγματικότητα αυτό που την ανησυχεί, είναι το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας αυτόνομης κουρδικής επαρχίας στα βόρεια της Συρίας. Οι Κούρδοι της Συρίας, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Ρωσίας, προελαύνουν στα πεδία των μαχών απωθώντας το Ισλαμικό Κράτος από τις βόρειες περιοχές της χώρας και πλέον ελέγχουν το 14% των εδαφών της χώρας. «Πρέπει να διαλέξετε σύμμαχο. Ή με εμάς ή με τους Κούρδους», ήταν το μήνυμα που έχει στείλει ο Ερντογάν στις ΗΠΑ. Ωστόσο η Ουάσινγκτον απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Τούρκου προέδρου περί «τρομοκρατών», επισημαίνοντας πως οι Κούρδοι της Συρίας – όπως και του Ιράκ – αποτελούν έναν σημαντικό σύμμαχο στο πόλεμο κατά των τζιχαντιστών.

Ads

Αναφερόμενος στην επίθεση της Τετάρτης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία θα ανταποδώσει τις εναντίον της επιθέσεις, εντός και εκτός συνόρων. «Θα συνεχίσουμε καθημερινά με περισσότερη αποφασιστικότητα τη μάχη μας εναντίον των πιονιών που πραγματοποιούν τις δίχως ανθρώπινο και ηθικό όριο επιθέσεις αυτές και των δυνάμεων που βρίσκονται από πίσω», ανέφερε σε ανακοίνωσή του και πρόσθεσε: «Θα αντιληφθούν ότι γελιούνται, όσοι νομίζουν ότι μπορούν να απομακρύνουν τη χώρα μας και το έθνος μας από τους στόχους τους, χρησιμοποιώντας τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Κάθε νεκρός μας είναι ένα τεκμήριο για το ότι τα εδάφη αυτά θα είναι η αιώνια πατρίδα μας, η σημαία μας θα υψώνεται πάντα, το εζάνι μας δεν θα σιγήσει, η χώρα μας δεν θα διαμελιστεί και το κράτος μας δεν θα ανατραπεί».