Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι συμφώνησε να συνεχίσει να χρησιμοποιήσει διαύλους επικοινωνίας με την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ads

«Στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε με ένα πνεύμα διαλόγου το οποίο αναβιώσαμε. Ας κάνουμε τις συναντήσεις διμερώς και αποφασίσαμε ότι δεν χρειάζεται να φέρουμε κανέναν μεταξύ μας, κάνοντας τις συναντήσεις μας ιδιωτικά αν αυτό είναι απαραίτητο», δήλωσε και πρόσθεσε: «το 2021 θα είναι μια ήσυχη χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις». 

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε σε όλες τις συναντήσεις που είχε, όπως αυτές με τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Μπόρις Τζόνσον, και κυρίως με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είπε πως «είχε μια καλή συνάντηση» με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Συζητήσαμε τις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ. Υπάρχουν πολλές φήμες για όσα συνέβησαν. Πρέπει να τα αφήσουμε πίσω μας και να μιλήσουμε για το τι μπορούμε να κάνουμε και τι θα κάνουμε», είπε από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε: 

«Το πεδίο συζήτησης είναι πολύ ευρύ. Δυστυχώς η 24η Απριλίου (σ.σ. ημέρα που οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τη γενοκτονία των Ποντίων)  ήταν μια πολύ αρνητική διαδικασία για εμάς. Δεν περιμέναμε μια τέτοια προσέγγιση, αλλά αυτή η προσέγγιση μας έχει ενοχλήσει σοβαρά και δεν είναι δυνατόν να το θεωρούμε σωστό και να το περνάμε χωρίς να το αναφέρουμε. Επειδή η Τουρκία δεν είναι μια τυχαία χώρα». 

Ads

Ωστόσο όπως είπε «δεν υπάρχει άλυτο πρόβλημα στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας». Οι τομείς συνεργασίας είναι περισσότεροι από αυτούς της διαφωνίας, τόνισε και σημείωσε πως «είχαμε μια χρήσιμη και ειλικρινή συνάντηση, μια ολοκληρωμένη ανταλλαγή απόψεων, με τον Τζο Μπάιντεν, με τον οποίο έχουμε μακροχρόνια φιλία. Συζητήσαμε τα θέματα στα οποία διαφωνούμε καθώς και τους τομείς συνεργασίας και κοινών συμφερόντων. Αξιολογήσαμε τα βήματα που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε τις οικονομικές δυνατότητες μεταξύ μας. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις ευκαιρίες που θα προκύψουν μετά την πανδημία. Συμφωνήσαμε να χρησιμοποιούμε τα κανάλια άμεσης επικοινωνίας όπως αρμόζει σε δυο συμμάχους και στρατηγικούς εταίρους».