Γραπτή ανακοίνωση σε εννέα γλώσσες προς τους Αρμένιους πολίτες της τουρκικής δημοκρατίας και του Αρμένιους παγκοσμίως εξέδωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την παραμονή της 99ης επετείου των σφαγών που έγιναν από την οθωμανική κυβέρνηση των νεοτούρκων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ιδιαίτερα το 1915.

Ads

Η γενοκτονία των Αρμενίων τιμάται διεθνώς στις 24 Απριλίου.

«Συλλυπούμεθα τα εγγόνια των Αρμενίων που έχασαν τις ζωές τους στις αρχές του 20ού αιώνα […] Τιμούμε με σεβασμό και λύπη όλους τους Οθωμανούς πολίτες, ανεξαρτήτως της θρησκευτικής και εθνοτικής προέλευσης που έχασαν τη ζωή τους την ίδια περίοδο και κάτω από ανάλογες συνθήκες», αναφέρεται στην πρωθυπουργική ανακοίνωση.

«Η 24η Απριλίου έχει μια ιδιαίτερη σημασία για τους Αρμενίους πολίτες μας και για όλους τους Αρμενίους στον κόσμο και γι’ αυτό αποτελεί μια πολύτιμη ευκαιρία για να μοιραστούμε τις σκέψεις μας σε ένα ιστορικό θέμα», σημειώνει ο Ερντογάν.

Ads

«Τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν μια δύσκολη περίοδος γεμάτη με πόνο και συμφορές για τους Τούρκους, Κούρδους, Άραβες, Αρμενίους και εκατομμύρια άλλους Οθωμανούς πολίτες, ανεξαρτήτως της θρησκείας η της φυλετικής καταγωγής», προσθέτει, σημειώνοντας ότι «η προσέγγιση αυτών των θεμάτων απαιτεί μία κατανόηση απ’ όλους για τον πόνο και τις συμφορές που βιώθηκαν εκείνη την περίοδο».

Επίσης, αναφέρει ότι δεν μπορούν να φτιαχτούν «ιεραρχίες στον πόνο», ούτε «να συγκριθεί ο πόνος και οι συμφορές», καθώς «οι συγκρίσεις αυτές δεν έχουν νόημα για αυτούς που έχουν βιώσει τον πόνο». «Καθήκον της ανθρωπότητας είναι να αναγνωρίσει ότι οι Αρμένιοι θυμούνται τον πόνο και τις συμφορές που βιώθηκε την περίοδο εκείνη, ακριβώς όπως κάθε άλλος πολίτης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας», συμπληρώνει.

«Ηταν μη αναμενόμενο, επειδή ο Ερντογάν θεωρείται ως το βασικό εμπόδιο στη διαδικασία συμφιλίωσης με την Αρμενία. Η ανακοίνωση ήταν σχεδόν σαν κλάδος ελαίας», ανέφερε ο διευθυντής του αρμενικού think tank Regional Studies, Ρίτσαρντ Γκιραγκοσιάν. «Αυτή η ανακοίνωση δείχνει μια πιο μαλακή εικόνα του Ερντογάν και αντανακλά την αυτοπεποίθησή του μετά τις εκλογές (τις δημοτικές της 30ής Μαρτίου) αλλά και εν όψει των προεδρικών εκλογών», σχολίασε.