Με τον εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης θα συναντηθεί την Κυριακή ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας, όπως τόνισε ο Τούρκος προέδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε επαρχιακά μέλη του κόμματος (AKP) στο κοινοβούλιο. Επίσης κάλεσε την Σαουδική Αραβία να αποκαλύψει την τοποθεσία που βρίσκεται το πτώμα του Κασόγκι.

Ads

Το γραφείο του εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης συνέταξε αίτημα, το οποίο θα καταθέσει, επιδιώκοντας την έκδοση από τη Σαουδική Αραβία των 18 υπόπτων που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι, έγινε σήμερα γνωστό από το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το Ριάντ έχει αναφέρει ότι 18 άνθρωποι συνελήφθησαν και 5 υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποπέμφθηκαν στο πλαίσιο των ερευνών. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης οι 18 ύποπτοι κατηγορούνται για «φόνο εκ προμελέτης».

Όπως επισήμανε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος «είναι ξεκάθαρο ότι το δικαστικό σύστημα (στην Τουρκία) διαθέτει καλύτερα εργαλεία για να υπηρετηθεί πραγματικά ο σκοπός της Δικαιοσύνης σε αυτήν την υπόθεση.

Ads

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η δικαστική διαδικασία στην Τουρκία θα είναι ανοικτή για όλους τους διεθνείς παρατηρητές προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Ερντογάν έχει ζητήσει από το Ριάντ να εκδοθούν οι ύποπτοι στην Τουρκία για να δικαστούν και να αποκαλύψει την ταυτότητα του «τοπικού συνεργάτη» ο οποίος σκόπιμα πήρε το πτώμα του Κασόγκι από τους πράκτορες της Σαουδικής Αραβίας, μετά την δολοφονία του δημοσιογράφου στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε την Σαουδική Αραβία να αποκαλύψει την τοποθεσία που βρίσκεται το πτώμα του Κασόγκι, τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση, από αυτές που έχει δημοσιοποιήσει μέχρι τώρα.

Την ίδια ώρα, η αρραβωνιαστικιά του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Haberturk ότι ο αρραβωνιαστικός της, είχε αναφέρει ότι θα αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας.

Η ίδια ανέφερε ότι ο Κασόγκι δεν είχε δεχτεί οδηγίες για να επισκεφτεί το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, από την διπλωματική αντιπροσωπεία του βασιλείου στην Ουάσινγκτον, ενώ ο ίδιος δεν ήθελε να πάει.

Ο Κασόγκι εξέφραζε τον φόβο κλιμάκωσης της έντασης ή απόρριψης των αιτημάτων του, στην περίπτωση που δεν πήγαινε στο προξενείο.

Ο ίδιος εκτιμούσε ότι η Σαουδική Αραβία δεν θα τολμούσε να τον ανακρίνει ή να τον συλλάβει στο έδαφος της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την ίδια, ο Κασόγκι είχε πει ότι του είχαν φερθεί καλά στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, μετά την πρώτη επίσκεψή του, στις 28 Σεπτεμβρίου.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ