Σχεδόν ένα 24ωρο μετά την εκδήλωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε τη δεύτερη δημόσια εμφάνισή του, και πάλι από την Κωνσταντινούπολη. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει αναχωρήσει ακόμη για την Άγκυρα παρότι η τουρκική ηγεσία έχει ανακοινώσει πως έχει θέσει υπό πλήρη έλεγχο την κατάσταση.

Ads

Στην ομιλία του ενώπιον υποστηρικτών του, ο Ερντογάν ζήτησε από τις ΗΠΑ και τον Μπαράκ Ομπάμα να παραδώσουν στην Τουρκία τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ως οργανωτή και υποκινητή του πραξικοπήματος.

Ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην σύμμαχος και μέντορας του Ερντογάν και σήμερα ορκισμένοι εχθροί, κατοικεί μόνιμα στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ. Με επίσημη δήλωσή του ο Γκιουλέν απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες που του επιρρίπτει ο Ερντογάν καταδικάζοντας το πραξικόπημα και δηλώνοντας πως είναι προσβολή να τον συνδέουν με αυτό. 

«Κάθε φορά που μας έχετε ζητήσει έναν τρομοκράτη, εμείς συνεισφέραμε. Τώρα σας ζητάμε να μας δώσετε έναν άνθρωπο που εντάσσεται σε αυτή τη λίστα. Αν είστε πραγματικοί σύμμαχοι σας ζητάμε να μας τον παραδώσετε αμέσως», είπε απευθυνόμενος στις αμερικανικές αρχές.

Ο Ερντογάν απέδωσε, όπως το συνηθίζει, την αποτυχία του πραξικοπήματος στον Θεό, ο οποίος, όπως είπε, «δεν επέτρεψε στους πραξικοπηματίες να επικρατήσουν». «Να μην ανησυχείτε όσο έχουμε τη στήριξη του Θεού», είπε προς τους συγκεντρωμένους.

Ads

«Οι ένοπλες δυνάμεις είναι δικές μας, όχι εκείνες της παράλληλης δομής. Εγώ είμαι ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων», τόνισε. «Γι’ αυτά τα γεγονότα είναι υπεύθυνη μια μειοψηφία στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Τώρα θα υπάρξει κάθαρση», πρόσθεσε και ζήτησε ενότητα μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων πολιτικών κομμάτων της χώρας. 

Το πλήθος με σύνθημά του ζήτησε την εκτέλεση των πραξικοπηματιών και ο πρόεδρος της Τουρκίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής. Σημειώνεται πως το ίδιο είχε πράξει νωρίτερα και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. 

«Αυτή η “παράλληλη δομή” δε δίστασε να βομβαρδίσει τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε εναντίον τους» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Καταλήγοντας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τους οπαδούς να μην εφησυχάζουν και να συνεχίσουν τη δυναμική τους παρουσία στους δρόμους όλο το 24ωρες και για τις επόμενες ημέρες.

ΗΠΑ: Φέρτε αποδεικτικά στοιχεία και θα τον παραδώσουμε

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κερί αναφερόμενος στο ενδεχόμενο έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν δήλωσε πως δεν υπάρχει επίσημα κάποιο αίτημα, ενώ υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ θα εξέταζαν την παράδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία αρκεί η Άγκυρα να δώσει αποδεικτικά στοιχεία για τους ισχυρισμούς της.

Ο Κερί εξέφρασε την ελπίδα να ακολουθηθεί η συνταγματική διαδικασία όσον αφορά εκείνους που βρίσκονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος.