Κατηγορίες κατά της Ελλάδας για τη διαχείριση του προσφυγικού εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν. 

Ads

Απορρίπτοντας τις ευθύνες που επιρρίπτονται στην Τουρκία για το προσφυγικό είπε πως «η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για τον θάνατο των προσφύγων και έχουμε όλα τα έγγραφα που το αποδεικνύουν». Μάλιστα ανέφερε πως οι ελληνικές αρχές τρυπάνε βάρκες με μετανάστες στο Αιγαίο και πως «η Τουρκία έχει αποδείξεις γι΄ αυτό».

Αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως η Ελλάδα «έχει γίνει πλέον βάση της Αμερικής», κατέληξε: «Το να λέμε ότι η προσφυγική κρίση προκαλείται από την Τουρκία είναι πραγματικά αχαριστία» […] «Να δούμε τι θα κάνει η Ελλάδα αν ανοίξουμε τις πύλες μας σε 5 εκατομμύρια μετανάστες». 

Απάντηση κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου

Ads

Μετά τις δηλώσεις Εντογάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απάντησε λέγοντας πως η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της και σώζει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα.

Όπως είπε «Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου. Προστατεύει τα σύνορά της που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα σώζει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα. Και όταν απειλείται από χώρες που χρησιμοποιούν απελπισμένους ανθρώπους για να πετύχουν γεωπολιτικούς σκοπούς θα απαντά πάντα με αποφασιστικότητα. Αυτό έκανε στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020, με τη συμπαράσταση της Ευρώπης.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στα σύνορα Λευκορωσίας- Ε.Ε στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, υπογραμμίζουν γι΄άλλη μια φορά ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να ανεχθεί εργαλειοποίηση του προσφυγικού. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει όλοι να λάβουν σοβαρά υπόψιν».