«Την αμερικανική ήπειρο την ανακάλυψαν μουσουλμάνοι, τον 12ο αιώνα, πολύ πριν από τον Χριστόφορο Κολόμβο», υποστήριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε συνάντηση μουσουλμάνων κληρικών από χώρες της Λατινικής Αμερικής, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Ads

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ο Ερντογάν ανέφερε πως «επαφές μεταξύ της Λατινικής Αμερικής και του Ισλάμ χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα. Οι μουσουλμάνοι ανακάλυψαν την Αμερική το 1178, όχι ο Χριστόφορος Κολόμβος», ο οποίος, όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας, «αναφέρει την ύπαρξη ενός τζαμιού σε ένα λόφο στην ακτή της Κούβας».

Συμπλήρωσε μάλιστα πως αυτό είναι κάτι που τον ενδιαφέρει πολύ και θα ήθελε να συζητήσει «με τα αδέλφια μου τους Κουβανούς». «Η κατασκευή ενός τζαμιού στον ίδιο λόφο θα ταίριαζε τέλεια», είπε.

Όπως υπογραμμίζει το Γαλλικό Πρακτορείο, η άποψη που εξέφρασε ο Ερντογάν βασίζεται σε απόψεις μια μικρής μειοψηφίας μουσουλμάνων «ερευνητών», που πρόσφατα υποστήριξαν πως οι μουσουλμάνοι είχαν επισκεφτεί την Αμερική πριν από τον Κολόμβο, αν και αυτό δεν επιβεβαιώνεται από κανένα στοιχείο.

Ads

Σχετικά με την αναφορά του Κολόμβου για «τζαμί σε λόφο της Κούβας», το δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου υπογραμμίζει πως «πρώτος την είχε επικαλεστεί ο ιστορικός Γιουσέφ Μρούεχ το 1996», ωστόσο είναι ευρέως αποδεκτό πως πρόκειται για μια μεταφορά που χρησιμοποίησε ο θαλασσοπόρος για να περιγράψει το τοπίο.