Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Ερντογάν «προειδοποίησε» τους Ευρωπαίους ότι εάν συνεχίσουν με αυτό τον τρόπο, δεν θα μπορούν να περπατούν με ασφάλεια στο δρόμο.

Ads

«Εάν συνεχίσει έτσι η Ευρώπη, κανείς Ευρωπαίος σε κανένα σημείο του κόσμου δεν θα νιώθει ασφαλής να περπατήσει στους δρόμους. Εμείς, ως Τουρκία, καλούμε την Ευρώπη να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Δημοκρατία», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, όπως μεταδίδει η Ηurriyet.

Στο νέο παραλήρημα του, ο Ερντογάν κάνει συστάσεις στην Ευρώπη για σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Δημοκρατία, εκτοξεύοντας παράλληλα απειλές για την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών. 

Απειλές εκτόξευσε νωρίτερα και ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει καμία υποχρέωση να συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό.

Ads

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, ο Ομέρ Τσελίκ ανέφερε πως η συμφωνία βρίσκεται κοντά σε κατάρρευση, έκανε λόγο για «ρατσιστική αντίδραση που απειλεί το δημοκρατικό χαρακτήρα της ΕΕ» και χαρακτήρισε τη συμφωνία μονόπλευρη.

Ωστόσο, δήλωσε πως η χώρα του δεσμεύεται να συνεχίζει να επιδιώκει την ένταξη της ΕΕ.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε αυτούς τους ανθρώπους στο θάνατο, αλλά μια συμφωνία έχει δύο πλευρές και εάν η μία πλευρά δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, τότε δεν θα το κάνει ούτε η άλλη», δήλωσε ο Τσελίκ. «Εάν η συμφωνία για το προσφυγικό καταρρεύσει, αυτό που προβλέπουμε είναι ξεκάθαρο: δεν θα συνεργαστούμε με κανένα μηχανισμό που λειτουργεί εκ μέρους της ΕΕ».