Στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης προσγειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, το αεροσκάφος που μετέφερε τον, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τον υποδέχτηκε πλήθος κόσμου. 

Ads

Ο Τούρκος Πρόεδρος απεύθυνε διάγγελμα στον τουρκικό λαό από το αεροδρόμιο, όπου και παραμένει και συντονίζει τις επιχειρήσεις έναντια στο πραξικόπημα που ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευής.

Υποστήριξε ότι η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος η οποία εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής ήταν μια πράξη εσχάτης προδοσίας  και διεμήνυσε ότι οι υπεύθυνοι γι’ αυτή θα πληρώσουν βαρύ τίμημα. 

Ο Ερντογάν φτάνει στο Ατατούρκ: 

Τόνισε ότι «η στάση αυτή προκλήθηκε από μια μειονότητα στις τάξεις των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων» και σημείωσε ότι ορισμένοι στις ένοπλες δυνάμεις παίρνουν διαταγές από την Πενσυλβάνια των ΗΠΑ – αναφερόμενος στον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες ώρες δείχνουν πως η δομή του Γκιουλέν είναι μια ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση. Ο πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές συλλήψεις αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων και ότι αυτές θα συνεχιστούν και θα συλληφθούν και πιο υψηλόβαθμα στελέχη.

Έκανε λόγο για κάθαρση στον τουρκικό στρατό την οποία θα ολοκληρώσει. Κατέληξε λέγοντας ότι δεν θα παραδώσει τη χώρα σε καμιά δύναμη κατοχής, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του συνεχίζει να ασκεί την εξουσία από την Άγκυρα, ενώ τόνισε ότι θα μείνει με το λαό του.

Μέσω Facetime το πρώτο διάγγελμα Ερντογάν μετά το πραξικόπημα

Νωρίτερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε την πρώτη του εμφάνιση μετά το πραξικόπημα στο CNN Turk μέσω FaceTime, καθώς οι πραξικοπηματίες είχαν καταλάβει τα τηλεοπτικά κανάλια. Ο Ερντογάν, υπό καθεστώς προστασίας από την Αλικαρνασό όπου βρισκόταν για διακοπές, ζήτησε από τους υποστηρικτές του να «βγούν στις πλατίες και να αντιδράσουν στην απόπειρα εξέγερσης», όπως χαρακτήρισε το πραξικόπημα.

Κατηγόρησε ευθέως τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ως υποκινητή του πραξικοπήματος και διεμήνυσε ότι «οι πραξικοπηματίες θα αποτύχουν». «Θα το ξεπεράσουμε αυτό. Το Εθνος πρέπει να βγει στις πλατείες και να συγκεντρωθεί για να αντιδράσει για την απόπειρα εξέγερσης. Θα πληρώσουν υψηλότατο τίμημα οι υπεύθυνοι. Ευθύνεται το κίνημα Γκιουλέν και το πραξικόπημα είναι έργο μειοψηφίας του Στρατού», δήλωσε.

Δημοσιογράφοι, αναλυτές αλλά και χρήστες του διαδικτύου, σχολιάσαν την τραγική ειρωνία της εμφάνισης του Τούρκου προέδρου στο FaceTime. Ο Ερντογάν, μη έχοντας άλλο μέσο, χρησιμοποίησε το διαδίκτυο για να στείλει το μήνυμά του, όταν εδώ και χρόνια έχει εκφράσει το μίσος του για τη λειτουργία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και έχει προσπαθήσει να τα μπλοκάρει πολλές φορές.