Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας στις οργισμένες δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τα τουρκικά F16, διεμήνυσε πως «η Τουρκία έχει το δικαίωμα να προασπίζει τα σύνορά της», και υποστήριξε πως οι Ρώσοι βομβαρδίζουν περιοχές που υπάρχουν μόνο Τουρκμάνοι.

Ads

«Στην περιοχή υπάρχουν μόνο Τουρκμάνοι. Δεν υπάρχει Ισλαμικό Κράτος» δήλωσε και συνέχισε υποστηρίζοντας πως χρησιμοποιούν ως πρόσχημα τους βομβαρδισμούς κατά του Ισλαμικού Κράτους για να χτυπήσουν την τουρκική μειονότητα της Συρίας. «Καταδικάζουμε τις επιθέσεις κατά των Τουρκομένων. Στην περιοχή ζουν οι συγγενείς μας και οι ομογενείς μας. Τώρα οι ομογενείς αυτοί αρχίζουν να ρέουν στα σύνορά μας», ανέφερε και χαρακτήρισε «αυτονόητη την στήριξη της Τουρκίας» σε αυτή τη μειονότητα στη Συρία.

Ακόμη δήλωσε πως «το ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν πολύ πιο δραματικά γεγονότα στη Συρία οφείλεται στην ψύχραιμη στάση της Τουρκίας». «Ακόμη και σε αυτό το περιστατικό (σημ: την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού) καταβάλαμε κάθε προσπάθεια για να το εμποδίσουμε», είπε.

«Το συγκεκριμένο αγνώστου ταυτότητας αεροσκάφος (σημ: Η Τουρκία υποστηρίζει πως δεν γνωρίζει την ταυτότητα του ρωσικού μαχητικού) δέχθηκε δέκα προειδοποιήσεις από εμάς». Στη συνέχεια, όπως είπε, το μαχητικό κατερρίφθη από τουρκικά F16 σύμφωνα με όλους τους κανόνες εμπλοκής.

Ads

Όσον αφορά τον πόλεμο στη Συρία, ο Ερντογάν ανέφερε ότι «χωρίς να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, δεν μπορεί να εμποδιστεί ούτε η παράνομη μετανάστευση, ούτε η τρομοκρατία».