«Κράτος – τρομοκράτη» το οποίο «μόνο με τα παιδιά, τις απελπισμένες γυναίκες και τους καταπιεσμένους μπορεί να τα βάζει», αποκάλεσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το Ισραήλ, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του με αφορμή τον εορτασμό του Μπαϊραμιού και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ads

Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε μάλιστα ότι όποιος μένει σιωπηλός σε τέτοια βαναυσότητα, θα έρθει και η σειρά του μετά. «Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα που κουβαλάει την ευθύνη μιας ευρείας γεωγραφικής περιοχής, με την οποία διατηρεί αρχέγονους ιστορικούς, πολιτισμικούς και πολιτιστικούς της δεσμούς φέρει την ευθύνη. Κάθε θετικό ή αρνητικό γεγονός σε αυτήν την τεράστια γεωγραφία, στην οποία βρίσκεται κι η χώρα μας, μάς αφορά άμεσα.

»Μπήκαμε στο μπαϊράμι με μεγάλη πικρία, εξαιτίας των επιθέσεων στα παλαιστινιακά εδάφη και την Ιερουσαλήμ, που γίνονται εδώ και χρόνια, αλλά εντατικοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες του ραμαζανιού. Ανησυχούμε, πονάμε. Είμαστε παράλληλα και λυπημένοι και θυμωμένοι με τη σκληρότητα του ισραηλινού κράτους-τρομοκράτη, το οποίο μόνο με τα παιδιά, τις απελπισμένες γυναίκες και τους καταπιεσμένους μπορεί να τα βάζει. Η στάση της Τουρκίας συνάδει απολύτως με τις αρχές της.

»Σήμερα, ακόμη κι αν όλος ο κόσμος δεν βλέπει τη σκληρότητα του του Ισραήλ, εμείς δεν πρόκειται να την αγνοήσουμε. Διενεργήσαμε επαφές σε επίπεδο ηγετών και διεθνών οργανισμών. Συνομίλησα με 19 προέδρους χωρών. Εξασκήσαμε τη διπλωματία μας. Είδαμε ότι οι συνομιλητές μας εξέφρασαν παρόμοια συναισθήματα. Λυπούμαστε για τη μη ευαισθησία που επιδεικνύει η διεθνής κοινότητα σε αυτό το θέμα.

Ads

»Όσοι μένουν σιωπηλοί ή υποστηρίζουν το αίμα που χύθηκε από το Ισραήλ λόγω πολιτικών και ιδεολογικών υπολογισμών, πρέπει να γνωρίζουν ότι μια μέρα θα έρθει κι η σειρά τους. Εάν δεν σταματήσουμε τις επιθέσεις του Ισραήλ στην Παλαιστίνη και την Ιερουσαλήμ, όλοι θα βρεθούν υπόλογοι απέναντι σε μία βάναυση νοοτροπία.

»Αυτό το κράτος-τρομοκράτης έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο. Η Ιερουσαλήμ αποτελεί κοινή κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας, πέρα ​​από εστία 3 θρησκειών. Η Ιερουσαλήμ είναι ο κόσμος ολόκληρος. Είναι χρέος τιμής για την ανθρωπότητα να αντιστέκεται στις επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον των παλαιστινιακών πόλεων.

»Καλούμε όλους, κάθε κράτος, κάθε θεσμό, ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις ή τις καταβολές τους, να αναλάβουν δράση το συντομότερο δυνατό. Είναι επιτακτικό το UNSC να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει την ειρήνη και την ηρεμία στην Ιερουσαλήμ. Εάν το OIC δεν λάβει συγκεκριμένη και αποτελεσματική στάση, θα αρνηθεί την ύπαρξή του.

»Ως Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε και να αυτο-θυσιαστούμε για οποιαδήποτε πρωτοβουλία ξεκινήσει προς αυτή την κατεύθυνση στον ΟΗΕ. Ό,τι πρέπει να γίνει πρέπει να γίνει αμέσως», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.