Την Ελλάδα κατηγόρησε για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. 

Ads

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν φέρεται να είπε στον Μισέλ πως η προσέγγιση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο γίνεται καλή τη πίστη, πως «η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί», ενώ διεμήνυσε πως «η Τουρκία αναμένει σαφή βήματα για τη σύγκληση της διεθνούς διάσκεψης των χωρών της ανατολικής Μεσογείου».

Κάλεσε παράλληλα την Ε.Ε. να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου, επισημαίνοντας ότι πρέπει να σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την Τελωνειακή Ένωση και την απελευθέρωση της βίζας.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, τελευταίο θέμα συζήτησης ήταν η κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ads

Ακάρ: Οι Έλληνες προκαλούν και αυξάνουν την ένταση

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, νωρίτερα σήμερα κατηγορώντας την Ελλάδα για τις εντάσεις στην περιοχή, λίγες ώρες αφότου εκδόθηκε νέα παράνομη Navtex για το ερευνητικό πλοίο Oruç Reis, σύμφωνα με την οποία το πλοίο θα πραγματοποιήσει έρευνες μόλις 6,5 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Μεγίστης.

«Το Πολεμικό Ναυτικό μας θα παρέχει την απαραίτητη προστασία συνοδεύοντας τα ερευνητικά σκάφη μας όπου χρειάζεται. Το Oruç Reis συνεχίζει τις προγραμματισμένες δραστηριότητές του», είπε ο Ακάρ.  

«Έχουμε δικαιοδοσία στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο από τον ΟΗΕ. Αυτό δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Οι Έλληνες κάνουν τα πάντα για να αυξήσουν την ένταση. Εμπλέκονται σε προκλητικές ενέργειες. Ελπίζουμε πως οι γείτονες θα μείνουν μακριά από τις έρευνές μας», πρόσθεσε. 

Αντίστοιχου ύφους τοποθέτηση είχε κάνει νωρίτερα και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, μέσω Twitter:

«H συντήρηση του σεισμικού ερευνητικού πλοίου μας Oruc Reis ολοκληρώθηκε. Το πλοίο μας ξεκίνησε με σκοπό να κάνει την ακτινογραφία της Μεσογείου. Θα συνεχίσουμε να ερευνούμε, να σκάβουμε και να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας. Αν υπάρχει (φυσικό αέριο) σίγουρα θα το βρούμε».