Στα μνημόνια που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη αναφέρθηκε για άλλη μια φορά ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής του επίσκεψης για συνομιλίες στην Τυνησία.

Ads

Συγκεκριμένα και όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, ο Ταγίπ Ερντογάν μετά από σχετική ερώτηση σημείωσε ότι το κείμενο των μνημονίων έχει εγκριθεί από το κοινοβούλιο ενώ τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο» σε αυτή τη συμφωνία.

O τούρκος πρόεδρος είπε ότι πιστεύει πως η Τυνησία θα μπορούσε να έχει «πολύτιμη και εποικοδομητική συμβολή» για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη Λιβύη. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν. Η κρίση στη Λιβύη, είπε, επηρεάζει ότι μόνο την ίδια τη χώρα αλλά και τις γειτονικές της, όπως την Τυνησία.

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη του τούρκου προέδρου ήταν αιφνιδιαστική και ο σκοπός της επίσκεψης αυτής, που δεν είχε ανακοινωθεί προηγουμένως, δεν διευκρινίστηκε από την τουρκική προεδρία. Η επίσκεψη αυτή είναι η πρώτη που πραγματοποιεί ξένος ηγέτης στην Τυνησία μετά την εκλογή του Σαγιέντ στην προεδρία, τον Οκτώβριο, μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών.