Την ιδέα ένταξης της Τουρκίας στο μπλοκ της Ρωσίας και της Κίνας, αντί για την Ευρωπαϊκή Ένωση, επαναφέρει στο προσκήνιο ο Τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, ο Ερντογάν είπε σε δημοσιογράφους ότι η Τουρκία δεν πρέπει να είναι «προσηλωμένη» στην ΕΕ, αλλά μπορεί να εξετάσει την ένταξή της στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).

Πρόκειται για τους λεγόμενους και «5 της Σαγκάης», ένα  χαλαρό μπλοκ οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας με κύριες δυνάμεις τη Ρωσία και την Κίνα. Στο μπλοκ ανήκουν επίσης το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και η Κιργιζία, ενώ σε φάση ένταξης είναι η Ινδία και το Πακιστάν.

Τυχόν ένταξη της Τουρκίας στον οργανισμό της Σαγκάης θα σημαίνει και λήξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ενωμένη Ευρώπη. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρονοτριβεί επί 53 χρόνια. Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό;», αναρωτήθηκε από την πλευρά του ο Ερντογάν. 

Ads

Πρόσθεσε πως έχει ήδη συζητήσει το ενδεχόμενο συμμετοχής της Τουρκίας στην «ομάδα» της Σαγκάης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ.