«Η Ευρώπη θα χωριστεί σε δύο ζώνες πλούτου» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της ιστοσελίδας του Manager Magazin του ομίλου Spiegel, που αναφέρεται στα αποτελέσματα μελέτης της εταιρείας Ernst & Young για το διευρυνόμενο οικονομικό χάσμα μεταξύ χωρών της βόρειας και νότιας Ευρώπης.
 

Ads

Το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλούσιων χωρών της Ευρωζώνης θα διευρυνθεί τα επόμενα χρόνια, επισημαίνει η μελέτη της εταιρείας οικονομικών αναλύσεων Ernst & Young.
 
Τα υπερχρεωμένα κράτη Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία θα αναπτυχθούν συνολικά μόλις κατά 0,2% μέχρι το 2015, αναφέρεται σε έκθεση προγνώσεων που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
 
Οι υπόλοιπες 12 χώρες της ΟΝΕ αντίθετα θα αναπτυχθούν πιθανότατα κατά 9%.
 
«Η ψαλίδα μεταξύ των σχετικά ευημερούντων κρατών του Βορρά και των κρατών του Νότου που τελούν υπό κρίση θα συνεχίσει να διευρύνεται τα επόμενα χρόνια», γράφουν οι ειδικοί.
 
Με ιδιαίτερα μελανά χρώματα περιγράφει η Ernst & Young κυρίως την ελληνική οικονομία. «Τα επόμενα χρόνια θα συρρικνωθεί πολύ αρχικά και μόλις το 2020 θα φτάσει πάλι κατά προσέγγιση στα επίπεδα του 2010», αναφέρει η μελέτη. Αυτό θα φανεί ιδιαίτερα στα ποσοστά της ανεργίας, που το 2015 θα κυμαίνεται πιθανότατα στο 23% στην Ελλάδα, όπως και στην Ισπανία.
 
Αντίθετα, η Γερμανία πλησιάζει στην πλήρη απασχόληση: Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, η μεγαλύτερη εθνική οικονομία της Ευρώπης θα έχει ποσοστό ανεργίας τα επόμενα τρία χρόνια γύρω στο 4,9%.
 
Για τους Γερμανούς εξαγωγείς η αδυναμία των χωρών της περιφέρειας αποτελεί τεράστια πρόκληση. Το 2011, το 11% των εξαγωγών πήγε στην Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία. Η μεγαλύτερη παγκοσμίως εθνική οικονομία των Η.Π.Α. φτάνει μόνο στο 7%.