Συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο στις ΗΠΑ για το θάνατο του 43χρονου Ερικ Γκάρνερ, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της βίαιης σύλληψής του.  

Ads

Η σύζυγός του που δεν μπορεί να πιστέψει πως έχασε τον σύντροφό της ξέσπασε σε κλάματα κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Χάρλεμ για την αστυνομική βία. Το μόνο που της είπαν ήταν ότι ο άνδρας πέθανε γιατί «κάτι πήγε στραβά, κάτι έγινε λάθος».

Η τοπική κυβέρνηση της Νέας Υόρκης έχει διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας για τα ακριβή αίτια του θανάτου και τις ευθύνες των αστυνομικών. Από την πλευρά της η αστυνομία υποστηρίζει πως ο Ερικ Γκάρνερ πέθανε από καρδιακή ανακοπή μετά τη σύλληψή του.

Αστυνομικοί πλησίασαν στο δρόμο τον Ερικ Γκάρνερ υποστηρίζοντας πως πουλούσε αφορολόγητα τσιγάρα στο δρόμο. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες και ήρθε σε αντιπαράθεση με τους αστυνομικούς. Αυτοί του επιτέθηκαν με αποτέλεσμα ο 43χρονος να χάσει τη ζωή του πεσμένος στο έδαφος με τις χειροπέδες. Στο βίντεο που δημοσιεύθηκε στη New York Daily News έχει καταγραφεί η στιγμή της σύλληψης του. «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» ακούγεται να λέει ενώ τουλάχιστον τέσσερις αστυνομικοί τον έχουν ρίξει στο έδαφος.