Επτά κυανόκρανοι από το Νίγηρα σκοτώθηκαν σε μια ενέδρα στο δυτικό τμήμα της Ακτής Ελεφαντοστού χθες, στην πιο αιματηρή επίθεση εναντίον της δύναμης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών από την ανάπτυξή της το 2004, είπε εκπρόσωπος της UNOCI.

Ads

 

Ο υφυπουργός Άμυνας της Ακτής Ελεφαντοστού Πολ Κόφι Κόφι είπε ότι οι δράστες εισήλθαν στο έδαφος της χώρας από τη Λιβερία, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον δύο μέλη των ένοπλων δυνάμεων της χώρας και ένας άμαχος ενδέχεται να σκοτώθηκαν επίσης.

 

«Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό, επτά κυανόκρανοι από το Νίγηρα έχασαν τη ζωή τους σε μια ενέδρα στο δυτικό τμήμα της χώρας», δήλωσε η Σιλβί βαν ντεν Βίλντενμπεργκ, εκπρόσωπος της δύναμης, προσθέτοντας ότι ο ΟΗΕ καταγγέλλει αυτήν την «πολύ σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Ads

 

Ο γενικός γραμματέας Μπαν Γκι-μουν δήλωσε «εξοργισμένος και θλιμμένος» από την ενέργεια η οποία είχε αποτέλεσμα το θάνατο των κυανόκρανων και επισήμανε ότι «συνάδελφοί τους εξακολουθούν να βρίσκονται σε κίνδυνο», καθώς μετά την επίθεση «πάνω από 40 κυανόκρανοι έμειναν απόψε με τους χωρικούς στην απομακρυσμένη περιοχή αυτή για να τους προστατεύσουν» από τους ένοπλους. Οι κυανόκρανοι «πέθαναν υπηρετώντας την ειρήνη», είπε, εκφράζοντας «συλλυπητήρια στην κυβέρνηση του Νίγηρα και στις οικογένειες των κυανόκρανων».

 

Κάλεσε την κυβέρνηση της Ακτής Ελεφαντοστού να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εντοπίσει τους δράστες της επίθεσης και να διασφαλίσει ότι θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

 

Σύμφωνα με μια πηγή του ΟΗΕ, οι κυανόκρανοι πραγματοποιούσαν περιπολία στην περιοχή ανάμεσα σε δύο χωριά αφού ειδοποιήθηκαν για φήμες περί άμεσα επικείμενης επίθεσης σε κοινότητες στην περιοχή. «Στα χωριά επικρατεί πανικός, πολλοί φεύγουν προς τα δάση, άλλοι κατευθύνονται στη Λιβερία», είπε ένας κάτοικος του χωριού Παρά στο Γαλλικό Πρακτορείο.

 

Το δυτικό τμήμα της Ακτής Ελεφαντοστού παραμένει το πιο ασταθές και σε αυτό σημειώνονται σχεδόν καθημερινά αιματηρές επιθέσεις μετά την πολιτική κρίση που κλιμακώθηκε σε εμφύλια σύρραξη στα τέλη του 2010 με συνέπεια τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι να σκοτωθούν.

 

Σε μια έκθεσή της που δόθηκε στην δημοσιότητα την Τετάρτη, η οργάνωση Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον Ιούλιο του 2011 σε επιδρομές που η ίδια επιρρίπτει σε μαχητές πιστούς στον πρώην πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό. Πρόκειται για μισθοφόρους από τη Λιβερία και μαχητές από την Ακτή Ελεφαντοστού, σύμφωνα με την ΜΚΟ.

 

Ο Γκμπαγκμπό συνελήφθη την 11η Απριλίου 2011 και κρατείται στη Χάγη από το Νοέμβριο, καθώς αντιμετωπίζει κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μετά την ήττα του από δυνάμεις που είχαν την υποστήριξη του στρατού της Γαλλίας και του ΟΗΕ.

 

Οι αρχές στο Τόγκο συνέλαβαν τον Μοΐζ Λιντά Κουασί, ένα στενό συνεργάτη του Γκμπαγκμπό, την Τετάρτη. Η κυβέρνηση της Ακτής Ελεφαντοστού υπό τον πρόεδρο Αλασάν Ουαταρά τον κατηγορεί ότι συνωμοτεί για να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση από την εξορία.

 

Η UNOCI αποτελείται από 11.000 κυανόκρανους, αστυνομικούς και πολιτικούς υπαλλήλους από 50 και πλέον χώρες—με το περισσότερο προσωπικό να προέρχεται από το Μπανγκλαντές, το Μπενίν, τη Γαλλία, τη Γκάνα, την Ιορδανία, το Μαρόκο, το Νίγηρα, το Πακιστάν, τη Σενεγάλη και το Τόγκο.

 

Τουλάχιστον 37 κυανόκρανοι έχουν ήδη σκοτωθεί από τις αρχές της χρονιάς σε διάφορες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ