Επτά Κούρδοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας. Οι δυο έχασαν τη ζωή τους Ντιγιαρμπακίρ και ακόμη πέντε στην επαρχία Μαρντίν. 

Ads

Στο Ντιγιαρμπακίρ περίπου 5.000 άνθρωποι διαδήλωσαν, μετά από κάλεσμα του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), ενάντια στην 24ωρη απαγόρευση της κυκλοφορίας που επιβλήθηκε. Η επαρχία Ντιγιαρμπακίρ είναι ένα από τα προπύργια των Κούρδων της Τουρκίας.

Η διαδήλωση διακόπηκε βίαια με τουρκική αστυνομία να χρησιμοποιεί δακρυγόνα και αύρες για να απωθήσει τους διαδηλωτές. 

Οι δυο νεκροί έχασαν τη ζωή τους σε μάχες σώμα με σώμα με τους αστυνομικούς. Σύμφωνα με κάποιες αναφορές οι Τούρκοι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ και πυροβόλησαν τους δυο Κούρδους. 

Ads

Ίδια ήταν η κατάσταση στην επαρχία Μαρντίν που έχασαν τη ζωή τους ακόμη πέντε Κούρδοι χωρίς όμως να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το πως. 

Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι διαδηλώσεις στο Ντιγιαρμπακίρ είναι παράνομες. Η κατάσταση στην πόλη είναι δύσκολη. Πολλά καταστήματα έχουν κλείσει, τα λεωφορεία υπολειτουργούν ενώ η συγκομιδή των σκουπιδιών έχει σταματήσει. 

Το Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας αναφέρει ότι από τα μέσα Αυγούστου έχουν επιβληθεί περίπου 52 απαγορεύσεις κυκλοφορίας σε επτά επαρχίες που επηρεάζουν τη ζωή περίπου 1,3 εκ. ανθρώπων.  

Οι κάτοικοι της πόλης Σιλβάν – 80 χλμ βόρεια του Ντιγιαρμπακίρ – λένε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας τους οδηγεί στη λιμοκτονία. Στέλεχος του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) καταγγέλλει ότι υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας είπε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις θα σβήσουν από το χάρτη τρεις γειτονιές του Σιλβάν. 

Οι εντάσεις στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας βαίνουν αμείωτες εδώ και μήνες καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας συγκρούονται με τους Κούρδους του PKK.