Επτά Αυστριακοί νεοναζί, μέλη της οργάνωσης Objekt 21, καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης έως και έξι ετών για συμμετοχή σε εθνικοσοσιαλιστική οργάνωση. Ο δικαστής σχολίασε ότι πρέπει η καταδίκη να χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα για τους υπόλοιπους νεοναζί της χώρας, που έχει βεβαρημένο παρελθόν αναφορικά με αυτό το ζήτημα.

Ads

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη νεοναζιστική οργάνωση συνδέεται με παράνομο δίκτυο πορνείας, ενώ η συμμετοχή σε εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα θεωρείται ποινικό αδίκημα στην Αυστρία από το 1947.
Στα αποδεικτικά στοιχεία που προβλήθηκαν στη δίκη τους περιλαμβάνεται κι ένα βίντεο στο οποίο διακρίνονται τα μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης να ανταλλάσσουν ναζιστικούς χαιρετισμούς στον χώρο συνάντησής τους, τον οποίον αποκαλούν «εργοστάσιο όπλων».

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η Objekt 21 πραγματοποιούσε εμπρηστικές επιθέσεις, διακίνηση όπλων και ναρκωτικών και πορνεία, μεταξύ άλλων αδικημάτων επί χρόνια και τελούσε υπό παρακολούθηση από το 2009.

Οι δύο κυριότεροι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε τέσσερα και έξι χρόνια φυλάκισης επί της οποίας θα ασκήσουν έφεση. Στους άλλους επιβλήθηκαν ποινές από 18 μήνες ως 2,5 χρόνια. Και οι επτά είχαν δηλώσει αθώοι. Εκπρόσωπος του δικαστηρίου δήλωσε ότι οι έρευνες συνεχίζονται και για αδικήματα για τα οποία θεωρούνται ύποπτα άλλα μέλη της οργάνωσης.

Ads

Κατά την ετήσια έκθεσή της του 2012, η αυστριακή υπηρεσία αντικατασκοπείας BVΤ υποβάθμισε την νεοναζιστική απειλή υποστηρίζοντας ότι χάρις σε νομικές διαδικασίες το κίνημα στερήθηκε την ηγεσία του.