Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρωσίας, Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας για το μέλλον του Μπασάρ αλ Άσαντ στην εξουσία της Συρίας. Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των διεθνών επαφών για εξεύρεση λύσης στη Συρία.

Ads

Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο επικεφαλής της σαουδαραβικής διπλωματίας, Αντέλ Αλ Τζουμπέιρ. Οι τέσσερις χώρες συμφώνησαν να συνεχίσουν να συμβουλεύονται η μία την άλλη για τις εξελίξεις στο συριακό.

Σημειώνεται πως την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης του πολιτικού διαλόγου για την επίλυση της συριακής κρίσης. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στενός σύμμαχος του Μπασάρ Αλ Άσαντ, μόλις ένα 24ωρο μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον Σύρο πρόεδρο, δήλωσε πως η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να στηρίξει και δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης για την καταπολέμηση του ισλαμικού εξτρεμισμού. Τόνισε μάλιστα ότι η Δαμασκός αντιμετωπίζει θετικά αυτή την προοπτική.

«Ρώτησα τον πρόεδρο Άσαντ πως θα έβλεπε το ενδεχόμενο να βρίσκαμε μια ένοπλη δύναμη εντός του μετώπου της αντιπολίτευσης, που θα ήταν πραγματικά έτοιμη να πολεμήσει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Ρώτησα πως θα αντιδρούσε αν στηρίζαμε τις ενέργειες της δύναμης αυτής στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, όπως ακριβώς στηρίζουμε τον συριακό στρατό. Απάντησε θετικά», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ads

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, μετά τη συνάντηση στη Βιέννη, χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» και «παραγωγικές» τις συνομιλίες. Όπως σημείωσε, «η συνάντηση μπορεί να αλλάξει τη δυναμική στη χώρα». Παράλληλα ανάφερε ότι οι αξιωματούχοι των τεσσάρων χωρών «μπορεί να συναντηθούν ξανά την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο ευρύτερης συνάντησης».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε ότι η Μόσχα θέλει να συμμετάσχουν το Ιράν και η Αίγυπτος στις συνομιλίες για τη Συρία. «Ζητήσαμε οι μελλοντικές επαφές να διεξαχθούν με μια πιο αντιπροσωπευτική μορφή» είπε μετά τη συνάντηση. Λίγο νωρίτερα ο Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε πως η Ρωσία και η Ιορδανία συμφώνησαν σε μηχανισμό συντονισμού δράσεων στη Συρία. Μάλιστα, ο Λαβρόφ φέρεται να κάλεσε και άλλες χώρες να συμμετάσχουν στον μηχανισμό.