Η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε πως σταματά τις προσπάθειες να επικοινωνήσει με τον Μπομπ Ντίλαν, το νικητή του φετινού Νόμπελ Λογοτεχνίας, καθώς παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες δεν κατέστη δυνατό να έρθει σε επαφή μαζί του.

Ads

Η γενική γραμματέας της Επιτροπής για τα βραβεία νόμπελ, Σάρα Ντάνιους, ανακοίνωσε πως «αυτή τη στιγμή δεν κάνουμε τίποτα». «Τηλεφώνησα και έστειλα μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον στενότερο συνεργάτη του και έλαβα πολύ ευγενικές απαντήσεις. Προς το παρόν αυτό αρκεί», δήλωσε η Ντάνιους.

Μετά την ανακοίνωση της βράβευσής του, που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις – θετικές και αρνητικές – , ο Μπομπ Ντίλαν τηρεί «σιγή ιχθύος». Αν και το βράδυ της ίδιας ημέρας εμφανίστηκε σε συναυλία στο Λας Βέγκας, δεν αναφέρθηκε καθόλου στη βράβευσή του. Σημειώνεται πως ο 75χρονος Ντίλαν έγινε ο πρώτος στιχουργός-συνθέτης-τραγουδιστής που τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Όσοι βραβεύονται με Νόμπελ καλούνται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη, ώστε σε ειδική εκδήλωση να τους απονεμηθεί το βραβείο και να εκφωνήσουν μια επίσημη ομιλία.

Ads

Καθώς ο Ντίλαν δεν έχει αντιδράσει ακόμη, η Σουηδική Ακαδημία δεν γνωρίζει τις προθέσεις τους. Ωστόσο η Ντάνιους εκφράζει την πεποίθησή της πως θα παρευρεθεί στην εκδήλωση για να παραλάβει το βραβείο του. «Δεν ανησυχώ καθόλου. Έχω την αίσθηση ότι θα εμφανιστεί», δήλωσε και πρόσθεσε: «Αν δεν θέλει να έρθει, δεν θα έρθει. Παρ’ όλ’ αυτά θα δοθεί μια μεγάλη γιορτή και η διάκριση του ανήκει»