Δεκαοκτάχρονος φοιτητής είναι ο δράστης της φονικής επίθεσης στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Περμ στη Ρωσία, όπως μεταδίδουν ΜΜΕ.

Ads

Σύμφωνα με το RT, πρόκειται για τον Τιμούρ Μπεκμανσούροφ, ο οποίος φαίνεται να έδρασε ως «μοναχικός λύκος», χωρίς «τρομοκρατικά» (πολιτικά ή θρησκευτικά) κίνητρα, με βάση ισχυρισμούς του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο δράστης έπεσε νεκρός, όπως είπε η Ναταλία Πεχίσεβα, εκπρόσωπος του πανεπιστημίου. 

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ο δράστης είχε νωρίτερα ανεβάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία του με όπλο, κράνος και πυρομαχικά. «Το σκεφτόμουν αυτό εδώ και καιρό, πάνε χρόνια και συνειδητοποίησα πως έχει έρθει η ώρα να κάνω αυτό που ονειρευόμουν» είπε σε λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο οποίος αργότερα κατέβηκε. Όπως ισχυρίστηκε, οι πράξεις του δεν είχαν να κάνουν με θρησκεία ή πολιτική, καθώς το κίνητρό του ήταν το «μίσος».

«Αυτό που συνέβη δεν ήταν τρομοκρατική επίθεση (τουλάχιστον από νομικής άποψης). Δεν ήμουν μέλος εξτρεμιστικής οργάνωσης, ήμουν άθρησκος και απολιτίκ. Κανείς δεν ήξερε τι θα έκανα, έκανα αυτές τις πράξεις μόνος μου» είχε γράψει στη σχετική ανάρτηση.

Όπως ισχυριζόταν, «ξεχείλιζε από μίσος» και σχεδίαζε την επίθεση εδώ και καιρό, μαζεύοντας χρήματα για να αγοράσει όπλα. Παράλληλα, εξηγούσε τη διαδικασία απόκτησης άδειας για όπλο και εξηγούσε πως επέλεξε το πανεπιστήμιο επειδή είχε «κάνει ένα μεγάλο λάθος» πριν από τέσσερα χρόνια. «Από τότε που ξέρω τον εαυτό μου, πάντα σκεφτόμουν τον θάνατο…δεν ξέρω πόσους μπορώ να σκοτώσω, μα θα κάνω τα πάντα για να πάρω μαζί μου όσους περισσότερους μπορώ» έγραψε σχετικά.

Φοιτητής δήλωσε στον Independent πως η επίθεση κράτησε για 20 -30 λεπτά, με τον ένοπλο να κινείται στον πρώτο και τον δεύτερο όροφο του κτιρίου υπ’αριθμόν 8 πριν πάει στο διπλανό κτίριο. Η αστυνομία έφτασε μέσα σε λίγα λεπτά, και ακολούθησαν ειδικές μονάδες. Ο ένοπλος φαίνεται πως μπήκε στο campus πυροβολώντας, σκοτώνοντας έναν φρουρό ασφαλείας.

Οι αρχικές αναφορές έκαναν λόγο για σύλληψή του, και αργότερα έγινε γνωστό πως ήταν νεκρός.