Ένοπλοι που ήταν ντυμένοι σαν γιατροί επιτέθηκαν σε στρατιωτικό νοσοκομείο κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ και ανταλλάσσουν πυρά με τις δυνάμεις ασφαλείας μέσα στο κτίριο, δήλωσαν αξιωματούχοι και αυτόπτες μάρτυρες.

Ads

Αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε πως η επίθεση ξεκίνησε με μια έκρηξη στο πίσω μέρος του νοσοκομείου Mohammad Daud Khan και στη συνέχεια τρεις έως πέντε επιτιθέμενοι με αυτόματα όπλα και χειροβομβίδες εισήλθαν στο κτιριακό συγκρότημα.

Αξιωματούχοι δήλωσαν πως οι ένοπλοι, που φορούσαν στολές ιατρικού προσωπικού, έλαβαν θέσεις στους υψηλότερους ορόφους του νοσοκομείου και ανταλλάσσουν πυρά με τις ειδικές δυνάμεις που στάλθηκαν στο σημείο.

Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή γύρω από το νοσοκομείο, κοντά σε μια πολυσύχναστη οδική διασταύρωση. Καθώς οι ανταλλαγές πυρών συνεχίζονταν, μια δεύτερη έκρηξη ακούστηκε από το νοσοκομείο.

Ads

«Οι δυνάμεις μας βρίσκονται εκεί και σημειώνονται σφοδρά πυρά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ντάουλατ Ουαζίρι. Είπε πως δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για θύματα.

Η επίθεση στο νοσοκομείο, απέναντι από τον δρόμο όπου βρίσκεται η βαριά οχυρωμένη πρεσβεία των ΗΠΑ, υπογραμμίζει τις προειδοποιήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, σύμφωνα με τους οποίους οι επιθέσεις στην Καμπούλ είναι πιθανόν να κλιμακωθούν φέτος καθώς οι Ταλιμπάν εντείνουν την εξέγερσή τους.

«Υπάρχει μια εν εξελίξει τρομοκρατική επίθεση σε ένα νοσοκομείο που καταπατά όλες τις ανθρώπινες αξίες», ανέφερε ο πρόεδρος Άσραφ Γάνι σε σχόλια εκτός κειμένου που έκανε στη διάρκεια μιας ομιλίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

«Σε όλες τις θρησκείες, ένα νοσοκομείο θεωρείται προστατευόμενος χώρος και η επίθεση σε αυτό είναι επίθεση σε ολόκληρο το Αφγανιστάν».

Η υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ αποστολή Αποφασιστική Υποστήριξη δήλωσε πως είναι έτοιμη να συνδράμει τις αφγανικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Ένας εργαζόμενος του νοσοκομείου, ο Αμπντούλ Καντίρ, δήλωσε στο Reuters πως είδε έναν ένοπλο, ντυμένο με τη λευκή ιατρική μπλούζα, να βγάζει ένα AK-47 που είχε κρύψει κάτω από τα ρούχα του και να ανοίγει πυρ, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν ασθενή και έναν εργαζόμενο του νοσοκομείου.

Άκουσε επίσης τον ήχο πυρών από πολλά άλλα σημεία του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύονται θύματα του πολέμου από όλο το Αφγανιστάν.

Μόλις πριν από μία εβδομάδα δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε συντονισμένες επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν εναντίον ενός αστυνομικού τμήματος και ενός γραφείου της υπηρεσίας Πληροφοριών στην Καμπούλ. Την ευθύνη για εκείνη την επίθεση είχαν αναλάβει αντάρτες ταλιμπάν.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για τη σημερινή επίθεση.