Επίσκεψη στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων στα κατεχόμενα πραγματοποίησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από τον νεοεκλεγέντα ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ. 

Ads

Παρά τις προετοιμασίες που έγιναν με στόχο μια φιέστα, όλοι οι παρευρισκόμενοι περιορίστηκαν στα στέγαστρα του χώρου της περιοχής Λεωφόρου Κέννεντυ, καθώς κατά την άφιξη του Τούρκου Προέδρου ξέσπασε καταιγίδα και στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι.

Κατά την ομιλία του ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο Βαρώσι λέγοντας ότι το βήμα που έγινε στο Βαρώσι δεν είναι για να δημιουργήσει νέα προβλήματα αλλά να διορθώσει τα παλιά προβλήματα. Για τους υδρογονάνθρακες, ανέφερε ότι «ως εγγυήτρια χώρα δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλα διπλωματικά παιχνίδια».

Μετά το πέρας της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ δήλωσε: «Κρίμα που όλη αυτή η ομορφιά κρατήθηκε μακριά από το κοινό μέχρι σήμερα. Αυτό το μέρος περιμένει την ημέρα που θα συναντήσει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες του».

Ads

Με δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος παρέπεμψε τους Ελληνοκύπριους να διεκδικήσουν την επιστροφή των περιουσιών τους μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας».

Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι είναι έτοιμοι να ανοίξουν και το μέρος του Βαρωσιού που είναι κλειστό, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων η περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου περιλαμβάνονταν σε διάφορες προτάσεις, και σε σχέση με το θέμα των απευθείας πτήσεων, αλλά όλες απορρίφθηκαν από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Γι αυτό, είπε, θεωρήσαμε ότι πλέον πρέπει να δοθεί το δικαίωμα στους παλιούς ιδιοκτήτες, μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» να αποκτήσουν τις εδώ περιουσίες τους.

Αυτό το θέμα, πρόσθεσε, το συζήτησαν πρώτα εσωτερικά και αφού πήραν και τη στήριξη του Τούρκου Προέδρου και της τουρκικής κυβέρνησης, προχώρησαν στο βήμα, προσθέτοντας πως «είναι ένα ανθρώπινο βήμα, θα συμβάλει στην ανάπτυξη αυτής της όμορφης περιοχής, «το κάναμε για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι θέλει να απευθυνθεί στους «Ελληνοκύπριους γειτονές μας» ότι μπορούν να αιτηθούν για επιστροφή των περιουσιών τους με αυτόν τον τρόπο, μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας».

«Αφού είδα την κλειστή περιοχή του Βαρωσίου, είναι να προβληματίζεται κανείς γιατί, ως βορράς και ως νότος, αυτά τα μέρη με όλη αυτή την ομορφιά κρατήθηκαν μακριά από τον κόσμο», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι και οι Ελληνοκύπριοι μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» θα μπορέσουν να αποκτήσουν τις περιουσίες τους στο Βαρώσι και αφού γίνει αυτό, «το θέμα εδώ θα λυθεί».

«Είπαμε να κάνουμε ένα βήμα, να διανύσουμε μια απόσταση, γιατί η διεθνής κοινότητα ποτέ δεν έλαβε υπόψην στον δίκαιο διαμοιρασμό», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος λέγοντας πως μετά το δημοψήφισμα του 2004 και παρά τις προειδοποιήσεις, η ΕΕ έκανε μέλη της την «νότια Κύπρο» -κατά την έκφρασή του- και άφησε την «βόρεια Κύπρο» στην απομόνωση.

«Ως άτομο που συμμετείχα σε εκείνες τις συνομιλίες», συνέχισε ο κ. Ερντογάν αναφερόμενος στην περίοδο των διαπραγματεύσεων επί του σχεδίου Ανάν, «δεν είναι εύκολο να χωνέψεις την αδικία που έγινε στην τδβκ». «Πλέον, πρέπει να κόψουμε εμείς, τον ομφάλιο λώρο».

Μια νέα διαδικασία ξεκίνησε πλέον με ταχύτητα, με την εργασία που έχει γίνει στο Βαρώσι, πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν προσθέτοντας ότι «είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της περιοχής εδώ και περιμένουν την ημέρα που θα τους συναντήσουν».

Λόγω της βροχής και της καθυστέρησης στο πρόγραμμα του Τούρκου Προέδρου, η συνοδεία του οδηγήθηκαν κατευθείαν και μόνο στο χώρο του λευκού σπιτιού – κιόσκι με θέα προς τη θάλασσα και μετά τις δηλώσεις αναχώρησαν για την Λευκωσία, όπου θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου για τον κορωνοϊό, το οποίο χτίστηκε σε περίπου δύο μήνες με χρήματα από την Τουρκία.

Η επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα εδάφη προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, όσο και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Αθήνα κάνει λόγο για πρωτοφανή πρόκληση, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και καταδικάζει την επίσκεψη με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο.

Tη λύπη της για τις ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια εκφράζει η ΕΕ, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. «Εκφράζουμε τη λύπη μας για τις σημερινές ενέργειες σχετικά με το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων και για δηλώσεις που αντιβαίνουν στις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού» αναφέρει ο Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις «θα προκαλέσουν μεγαλύτερη δυσπιστία και ένταση στην περιοχή και θα πρέπει να αντιστραφούν επειγόντως».

Οργή Βαρωσιωτών

Πριν από τη φιέστα Ερντογάν, το δικό τους μήνυμα είχαν στείλει και οι Βαρωσιώτες με ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. «Αυτή είναι η γη μας. Η Αμμόχωστος είναι η πόλη μας. Αυτοί είναι οι δρόμοι μας, τα σπίτια μας, τα σχολεία και οι εκκλησίες μας, ο δικός μας τρόπος ζωής. Η Αμμόχωστος δεν σας ανήκει κ. Ερντογάν» αναφέρεται στο βίντεο για την Αμμόχωστο που έφτιαξαν Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες από τα Βαρώσια. 

«Δεν έχετε δικαίωμα να έρχεστε», αναφέρουν παρουσιάζοντας εικόνες της πόλης και προσθέτουν: «Όμως σκοτώσατε πάλι, βιάσατε πάλι, καταστρέψατε πάλι» αναφέρεται στο βίντεο των πολίτων της Αμμοχώστου. «Δεν έχετε δικαίωμα να έρχεστε στη γη μας, η Αμμόχωστος δεν σας ανήκει, ανήκει στα παιδιά και στα εγγόνια μας. Κάνατε αρκετό κακό, μείνετε μακριά από την Κύπρο. Σεβαστείτε τα δικαιώματά μας, το δικαίωμά μας να φέρουμε την ειρήνη και την αγάπη και να ξαναχτίσουμε ένα κοινό μέλλον». «Εδώ δεν είναι μέρος για πικνικ κ. Ερντογάν», είναι η φράση με την οποία κλείνει το βίντεο.