Το τέλος του πόλεμου στο Ιράκ κήρυξε σήμερα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Οι 13.000 αμερικανοί στρατιώτες που συνεχίζουν να βρίσκονται σε ιρακινό έδαφος αναμένεται να αποχωρήσουν μέχρι το τέλος του έτους. Την ίδια στιγμή, 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε δύο επιθέσεις στο Ιράκ.

Ads

Εννέα χρόνια μετά την εισβολή των αμερικανών στο Ιράκ, ο Τζο Μπάιντεν σε μία τελτή ανακοίνωσε το τέλος του πολέμου. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μαλίκι, ο οποίος τόνισε ότι «η αποχώρηση των Αμερικανών από το ιρακινό έδαφος θα θεωρηθεί ιστορική νίκη».

Εν τω μεταξύ, σήμερα, 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ σε δύο επιθέσεις. Η πρώτη σημειώθηκε στην πόλη Χάλες, στην επαρχία Ντιγιάλα. Παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά σε αγορά εξερράγη με αποτέλεσμα 10 άνθρωποι να σκοτωθούν και τουλάχιστον 20 να τραυματιστούν.
 
Στην ίδια επαρχία, άγνωστοι επιτέθηκαν σε τρία σπίτια ηγετικών στελεχών μιας παραστρατιωτικής ομάδας η οποία μάχεται την αλ Κάιντα, σκοτώνοντας οκτώ άτομα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τον Οκτώβριο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 258 πολίτες, αστυνομικοί και στρατιωτικοί.