Ως τουρκικό έδαφος περιέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τα Ίμια.

Ads

Σε έγγραφη απάντησή του προς Τούρκο βουλευτή σχετικά με το καθεστώς νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι η Άγκυρα «δεν αποδέχεται τη δημιουργία από την Ελλάδα de facto καταστάσεων επί γεωγραφικών σχηματισμών με αμφισβητούμενο καθεστώς».

Καμία αλλαγή δεν έχει υπάρξει στην θέση της Τουρκίας ότι οι βραχονησίδες Ίμια (σ.σ. Καρντάκ, όπως τις αποκαλεί η Άγκυρα) αποτελούν τουρκικό έδαφος, τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία της Ελλάδας στα Ίμια, απαντά το ΥΠΕΞ στην Τουρκία

Ads

Σε ομιλία του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση και απαντώντας σε ερώτηση κεμαλικών βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο Τσαβούσογλου σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Milliyet, σημείωσε ότι η συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και η Συνθήκη Ειρήνης του Παρισιού του 1947 ορίζουν τα εδαφικά όρια στο Αιγαίο και αναφέρουν ρητά την ανάγκη αποστρατικοποίησης των νήσων του.

Υποστήριξε επίσης ότι η θέση της Τουρκίας για το ζήτημα των Ιμίων δεν έχει αλλάξει από το 1996, όταν και είχε ξεσπάσει η σχετική κρίση που οδήγησε σε κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της Τουρκίας τα τελευταία 20 χρόνια για το ζήτημα και ότι τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος.

Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών έγιναν μετά από σχετική ερώτηση των βουλευτών του κεμαλικού, κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Φικρί Σαγκλάρ και Νιγιάζι Νέφι Κάρα.