Τις θέσεις του ΔΝΤ υπερασπίστηκε εκ νέου ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, απαντώντας ταυτόχρονα στο άρθρο του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ads

Άμεση νομοθέτηση των μειώσεων σε αφορολόγητο και συντάξεις ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως διευκρίνισε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις στο πλαίσιο τακτικής ενημέρωσης, το Ταμείο ζητά από την Ελλάδα να νομοθετήσει εδώ και τώρα τις παρεμβάσεις αυτές, οι οποίες όμως όπως είπε θα εφαρμοστούν στο «εγγύς μέλλον» και αφού η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει.

Ο Ράις ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο την περασμένη Δευτέρα δεν αφορούσε πιθανή συμμετοχή του Ταμείου σε ελληνικό πρόγραμμα, αλλά την εξέταση της οικονομίας στο πλαίσιο του «άρθρου 4».

Ads

«Σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα η ισχυρή προτίμησή μας είναι για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ που θα συνοδεύεται από σημαντική ελάφρυνση χρέους», τόνισε ο Ράις.

«Είπαμε επίσης ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με τα μέτρα του υφιστάμενου προγράμματος. Δεν ζητάμε επιπλέον λιτότητα για την Ελλάδα. Αυτή είναι η βασική θέση μας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν στο τέλος της μέρας αποτελεί ισχυρή θέληση των Ευρωπαίων και της Ελλάδας να πάνε με πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, αυτό πιστεύουμε ότι είναι βιώσιμο για λίγα χρόνια και μόνο με ισχυρές μεταρρυθμίσεις και μέτρα που θα βοηθούν την ανάπτυξη.

Απαντώντας στο άρθρο του Ρέγκλινγκ, ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο επιμένει στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που δημοσιοποίησε στις αρχές της εβδομάδας.

Οι Ευρωπαίοι παρακράτησαν τη βοήθεια προς την Ελλάδα 

«Συμφωνούμε ότι η Ευρώπη προσέφερε πρωτοφανή στήριξη στην Ελλάδα και ότι επαναβεβαιώθηκε η διάθεση να υπάρξει στήριξη. Αυτή η στήριξη, όμως δεν είναι χωρίς όρους. Εξαρτάται από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και την επίτευξη στόχων. Είδαμε δυο φορές τα τελευταία χρόνια (2012, 2015) που η χώρα αντιμετώπισε κρίση γιατί δεν πιάστηκαν οι στόχοι ότι η Ευρώπη διακράτησε την βοήθεια. Αυτό πυροδότησε την συζήτηση για Grexit. Γι’ αυτό το ΔΝΤ θεωρεί σημαντικό οι στόχοι να είναι ρεαλιστικοί», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση αν το ΔΝΤ ζητά ταυτόχρονα μείωση του χρέους και υιοθέτηση μέτρων από την Αθήνα.

Σε ερώτηση για τις απαιτήσεις του Πολ Τόμσεν περί μείωσης του αφορολόγητου ορίου και των συντάξεων, υποστήριξε ότι είναι απαραίτητες για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Μπορούν να νομοθετηθούν τώρα, αλλά να εφαρμοστούν αργότερα για να υπάρχει εν τω μεταξύ χρόνος στην οικονομία για να ανακάμψει, απάντησε.

Υποστήριξε επίσης, ότι τα τελευταία επτά χρόνια είδαμε να συγκλίνουν οι θέσεις της Ευρώπης με αυτές του Ταμείου και δήλωσε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα.