Επικυρώθηκε αργά την Τρίτη το βράδυ, από το γαλλικό κοινοβούλιο, η ευρωπαϊκή συμφωνία που επιτρέπει τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Οι σοσιαλιστές βουλευτές της αντιπολίτευσης απείχαν από τη ψηφοφορία.

Ads

“Θα απόσχουμε προκειμένου η Ευρώπη να μην είναι Ευρώπη της λιτότητας και της παρακμής”, δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ο πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας της Εθνοσυνέλευσης Ζαν-Μαρκ Αϊρό.

Ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, από την πλευρά του, χαρακτήρισε την αποχή των σοσιαλιστών “ιστορικό λάθος”.

Σχεδόν 20 σοσιαλιστές βουλευτές δεν ακολούθησαν την οδηγία του κόμματός τους και καταψήφισαν τη συμφωνία.

Ads

Η επικύρωση επιτρέπει την αντικατάσταση του σημερινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο οποίος θα έχει δανειοδοτική ικανότητα ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Γαλλία συμμετέχει με 140 δισεκατομμύρια ευρώ στο κεφάλαιο του ΕΜΣ, το οποίο συνολικά ανέρχεται σε 700 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, μόνο 80 δισεκατομμύρια από τα οποία 16 δισεκατομμύρια προέρχονται από το Παρίσι, αναμένεται επί του παρόντος να αποδεσμευτούν, όπως είπε κατά την έναρξη των συνομιλιών στο κοινοβούλιο ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ζαν Λεονετί.

Στη σύνοδο κορυφής στις 8 και 9 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ είχαν αποφασίσει ότι ο ΕΜΣ, το μελλοντικό ταμείο μόνιμης διάσωσης στην ευρωζώνη, θα ενεργοποιείται από τα μέσα του 2012, δηλαδή ένα χρόνο πριν από την ημερομηνία που αρχικά είχε προβλεφθεί.