Τις δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ βρετανική εφημερίδα «The Guardian» επέκρινε η γαλλική κυβέρνηση μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου. Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται ο καταιγισμός μηνυμάτων στην σελίδα της Λαγκάρντ στο Facebook, ενώ δημιουργήθηκε και ειδική σελίδα με τίτλο «Οι Έλληνες είμαστε κατά της Λαγκάρντ».

Ads

 
«Βρίσκω την άποψή της ολίγον σχηματική και γελοιογραφική. Εκτιμώ ότι σήμερα δεν υπάρχει κάποιο δίδαγμα για να δοθεί στην Ελλάδα», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Βαλό-Μπελκασέμ στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal Plus.

Επίθεση στη Λαγκάρντ εξαπέλυσε και ο ηγέτης της Αριστεράς στη Γαλλία, Ζαν-Λικ Μελενσόν. Σε συνέντευξη στο κανάλι France 3 ο πρώην υποψήφιος του Αριστερού Μετώπου διερωτήθηκε «τι ακριβώς κάνει αυτή για να μιλήσει έτσι για τους Έλληνες;». «Εάν είχε πολιτική ηθική, η Κριστίν Λαγκάρντ θα έπρεπε να αποχωρήσει από τη θέση την οποία κατέχει στο ΔΝΤ», δήλωσε και πρόσθεσε πως «στην Ελλάδα η Ορθόδοξη Εκκλησία πρέπει να πληρώσει φόρους. Οι κοινοί έλληνες πολίτες πληρώνουν τους φόρους τους, γιατί παρακρατούνται από το εισόδημά τους».  

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash τόνισε πως «παρά το γεγονός ότι η κ. Λαγκάρντ αναγνώρισε το λάθος της και ανασκεύασε τη δήλωσή της, πραγματικά ο μέσος Έλληνας αναρωτιέται, αυτήν την περίοδο, με τέτοιες δηλώσεις, τι μπορεί κανείς να επιδιώκει; Από κει και πέρα, θέλω να σημειώσω ότι ο έλεγχος του χρέους και ο μηδενισμός του ελλείμματος είναι στόχοι που θέλουμε να πετύχουμε πρώτα από όλα εμείς. Και θέλουμε να το πετύχουμε όχι επειδή θέλουν να μας το επιβάλλουν, αλλά για το καλό της πατρίδας μας»
 
«Το τελευταίο που επιζητούμε στην Ελλάδα είναι η συμπάθεια της», δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. «Τους φόρους, οι Έλληνες εργαζόμενοι τους πληρώνουν και είναι δυσβάσταχτοι. Για τους φοροφυγάδες, ας απευθυνθεί στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ να της εξηγήσουν γιατί δεν έχουν ακουμπήσει το μεγάλο κεφάλαιο και κυνηγούν τον απλό εργαζόμενο επί δύο χρόνια», πρόσθεσε.

Ads

«Απαράδεκτο και προσβλητικό» χαρακτήρισε το ύφος της ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε πως «το να την καταδικάσω νομίζω ότι είναι περιττό γιατί η ΕΕ και το ΔΝΤ για το ΚΚΕ είναι μέτωπα πάλης μέσα από τον αγώνα εδώ στον τόπο μας».

«Η κυρία Λαγκάρντ οφείλει να γνωρίζει ότι ούτε τα παιδιά της Αθήνας, ούτε τα παιδιά του Νίγηρα επαιτούν ελεημοσύνη από το ΔΝΤ. Οφείλει, επίσης, να γνωρίζει ότι η θεσμική της θέση δεν της επιτρέπει τέτοιου είδους σχολιασμούς», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.