Την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τουρκία εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε την Τρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ads

Ο Ντ. Τραμπ μίλησε επίσης και για την «κοινή δέσμευση (των δύο χωρών) να καταπολεμήσουν τη τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές» και χαιρέτισε τη συνεισφορά της Τουρκίας στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους σημείωσε σε δήλωσή του ο Λευκός Οίκος.

Σημειώνεται πως στην επίσημη ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά στο θέμα του Φετουλάχ Γκιουλέν, του αυτοεξόριστου ιμάμη και επικεφαλής του κινήματος «Χιζμέτ», ο οποίος εδώ και χρόνια ζει στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την Άγκυρα ως ο ενορχηστρωτής του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Ο Ερντογάν είχε ζητήσει την έκδοση του Γκιουλέν από τον κυβέρνηση Ομπάμα, η οποία ωστόσο είχε παραπέμψει σε αποφάσεις τις Δικαιοσύνης. Τουρκικές εκτιμήσεις ανέφεραν πως η στάση των ΗΠΑ θα άλλαζε με την άνοδο του Τραμπ στην εξουσία, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Ads