Νέο αίμα στη Γάζα όπου Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται για τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ μετά τη μονομερή αναγνώριση της πόλης ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Τραμπ. 

Ads

Τα εγκαίνια της πρεσβείας πραγματοποιήθηκαν σήμερα ανήμερα της 70ης επετείου από την ίδρυση του Ισραήλ. Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ και σκότωσαν 55 Παλαιστίνιους -εκ των οποίων, οι 8 ανήλικοι, κάτω των 16 ετών- στις σημερινές διαδηλώσεις, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 2.700. Στο μεταξύ, τουλάχιστον 95 Παλαιστίνιοι έχουν πέσει νεκροί από την έναρξη των διαδηλώσεων της «Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής» στα τέλη Μαρτίου. 

Ο ισραηλινός στρατός έστειλε ενισχύσεις στα σύνορα με τη Γάζα και έριξε σήμερα φέιγ -βολάν στην Λωρίδα της Γάζας προειδοποιώντας τους Παλαιστινίους «να μην χρησιμοποιηθούν σαν εργαλείο από τη Χαμάς» και να μην πλησιάσουν ούτε να προκαλέσουν ζημιές στον συνοριακό φράκτη.

Ο Ναφτάλι Μπένετ, ο ισραηλινός υπουργός Παιδείας, δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο πως το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει τον φράκτη στη Γάζα σαν ένα «Σιδερένιο Τείχος» και όποιον το πλησιάσει ως «τρομοκράτη». 

image

Ads

image

Εγκαινιάστηκε η νέα πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ 

Η επίσημη τελετή εγκαινίων της νέας πρεσβείας των ΗΠΑ στο κτίριο του αμερικανικού γενικού προξενείου στην πόλη, πραγματοποιήθηκε, παρουσία εκατοντάδων Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε σήμερα ότι παραμένει δεσμευμένος στην ειρήνη μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

«Η μεγαλύτερη ελπίδα μας είναι για την ειρήνη» επισήμανε ο Ντόναλντ Τραμπ, η απόφαση του οποίου να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων και τον προβληματισμό της διεθνούς κοινότητας.

«Οι ΗΠΑ παραμένουν απόλυτα δεσμευμένες στο να διευκολύνουν την επίτευξη μιας σταθερής ειρηνευτικής συμφωνίας» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Οι ΗΠΑ θα είναι πάντα ένας σπουδαίος φίλος του Ισράηλ και σύμμαχος υπέρ της ελευθερίας και της ειρήνης».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε μια «ιστορική ημέρα» ευχαριστώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το «θάρρος» του να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος «έγραψε ιστορία», είπε ο Νετανιάχου κατά την τελετή των εγκαινίων της πρεσβείας. «Τι λαμπρή ημέρα. Αυτή η ημέρα θα χαραχτεί στην εθνική μνήμη μας για πολλές γενιές», πρόσθεσε.

«Βρισκόμαστε στην Ιερουσαλήμ και είμαστε εδώ για να μείνουμε», τόνισε. «Σας ευχαριστούμε πρόεδρε Τραμπ που είχατε το θάρρος να τηρήσετε τις υποσχέσεις σας» συνέχισε, ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του χαρακτηρίζοντας την Ιερουσαλήμ «αιώνια, αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ».

image

image

Ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου και γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, κατά την ομιλία του στην τελετή, υποστήριξε ότι είναι δυνατό και για τις δύο πλευρές της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης να κερδίσουν περισσότερα απ’ όσα θα δώσουν στο πλαίσιο οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας.

«Πιστεύουμε πως είναι δυνατό και για τα δύο μέρη να κερδίσουν περισσότερα απ’ όσα θα δώσουν – έτσι ώστε όλοι οι άνθρωποι να μπορούν να ζήσουν με ειρήνη – ασφαλείς από τον κίνδυνο, ελεύθεροι από τον φόβο και ικανοί να κυνηγήσουν τα όνειρά τους», υποστήριξε ο Κούσνερ.

«Η Ιερουσαλήμ πρέπει να παραμείνει μια πόλη που θα συγκεντρώνει ανθρώπους κάθε πίστης», τόνισε.

Επίσης ο Κούσνερ υπερασπίστηκε στην ομιλία του την κίνηση του Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία.

Τριήμερο πένθος στην Παλαιστίνη

O πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε σήμερα την ισραηλινή «σφαγή» στην Λωρίδα της Γάζας.

«Οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον ένας μεσολαβητής στην Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Αμπάς στην Ραμάλα, ενώπιον της παλαιστινιακής ηγεσίας, χαρακτηρίζοντας την αμερικανική πρεσβεία ένα «προκεχωρημένο φυλάκιο εποικισμού».

Ανακοίνωσε τριήμερο πένθος στα παλαιστινιακά εδάφη και την κήρυξη γενικής απεργίας αύριο Τρίτη, την ημέρα που οι Παλαιστίνιοι θρηνούν για τη «Νάκμπα» (Καταστροφή), όταν εκατοντάδες χιλιάδες απ’ αυτούς εκδιώχθηκαν το 1948 από τα σπίτια τους.

Το επικίνδυνο στοίχημα του Τραμπ 

Ανησυχία προκαλεί σε πολλές πρωτεύουσες παγκοσμίως η σημερινή μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για εξέλιξη που συμπίπτει με την 70ή επέτειο από τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
• Τραμπ: «Μεγάλη ημέρα για το Ισραήλ» – Νετανιάχου: «Ευχαριστώ Πρόεδρε»
• Η Παλαιστίνη κατηγορεί το Ισραήλ για «τρομερή σφαγή στη Γάζα» – Ο ΟΗΕ καταγγέλλει το Ισραήλ για «δυσανάλογη χρήση βίας»

Η μετακίνηση της πρεσβείας, η οποία μέχρι τώρα ήταν εγκατεστημένη στο Τελ Αβίβ, σήμανε μονομερή ρήξη με την πολιτική που ασκούσε η αμερικανική διπλωματία επί δεκαετίες. Ταυτόχρονα αντίκειται προς τη διεθνή συναίνεση, κατά την οποία οι πρεσβείες δεν πρέπει να εγκατασταθούν στην Ιερουσαλήμ πριν υπάρξει διευθέτηση για το τελικό καθεστώς της πόλης κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων.

Αντίθετα, για τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον, η μετακίνηση της πρεσβείας όχι μόνο δεν υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία, αλλά την «κάνει ευκολότερη». Πρόκειται για «την αναγνώριση της πραγματικότητας», υποστήριξε ο Μπόλτον κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Για τον Παλαιστίνιο απεσταλμένο στις ΗΠΑ, τον Χουσάμ Ζομλότ, η κυβέρνηση Τραμπ «εγκατέλειψε τον ρόλο του συμφιλιωτή» επιλέγοντας να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, προχωρώντας σε μια κίνηση που οδηγεί σε «θρησκευτική σύγκρουση μάλλον, παρά σε αξιοπρεπή ειρήνη». Μολαταύτα, ο απεσταλμένος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) είπε πως δεν «αποκηρύσσουμε την πεποίθησή μας ότι η ειρήνη είναι εφικτή».

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν σήμερα στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ εναντίον της εγκατάστασης της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

«Δεν αντιδρούν καλά» στην κίνηση αυτή, είπε το Σάββατο ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ, ο Ντέιβιντ Φρίντμαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Αλλά για τον Φρίντμαν, οι διαθέσεις των Παλαιστίνιων «θα αλλάξουν εν καιρώ», διότι κατ’ αυτόν θα αντιληφθούν ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν «να τείνουν το χέρι με ειρηνικό τρόπο» και οι ΗΠΑ «είναι εκεί για να βοηθήσουν τους Παλαιστίνιους».

image

image

image
image