Μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν, όπου επικράτησε, όπως αναμενόταν, το «ναι» με περισσότερο από 92%, η περιοχή βρίσκεται ολοένα και πιο απομονωμένη μπροστά στις πιέσεις των γειτόνων της και της διεθνούς κοινότητας.

Ads

Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεργάζεται μόνο με την ιρακινή κυβέρνηση για τις εξαγωγές αργού πετρελαίου, όπως επεσήμανε το γραφείο του Ιρακινού πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι.

Σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Αμπάντι ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί «Γιλντιρίμ επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του σε όλες τις αποφάσεις» που λαμβάνονται από την ιρακινή κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν απάντησε ότι απορρίπτει όλες τις αποφάσεις που έλαβε η Βαγδάτη σε βάρος της, καταγγέλλοντας την επιβολή μιας «συλλογικής τιμωρίας».

Ads

Διαβάστε επίσης
Πόσο ανεξάρτητο μπορεί να είναι το Κουρδιστάν;

Το Ιράκ ανακοίνωσε νωρίτερα την αναστολή όλων των διεθνών πτήσεων από και προς το Ιρακινό Κουρδιστάν αρχής γενομένης από αύριο. Πρόκειται για το πρώτο συγκεκριμένο μέτρο αντιποίνων μετά το δημοψήφισμα των Κούρδων υπέρ της ανεξαρτησίας.

«Η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) απορρίπτει κάθε απόφαση που ελήφθη από την κυβέρνηση και το ιρακινό κοινοβούλιο και τις θεωρεί ως μια τιμωρία σε συλλογικό επίπεδο σε βάρος των Κούρδων» τονίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Κουρδιστάν, «αυτές οι αποφάσεις είναι παράνομες και αντισυνταγματικές. Απορρίπτουν οποιαδήποτε συνεργασία και αρνούνται στους Κούρδους τα συνταγματικά τους δικαιώματα».

Εντούτοις, όπως τονίζεται, η ηγεσία του Κουρδιστάν «είναι έτοιμη για διάλογο προκειμένου να επιλύσει τα προβλήματα».