Μπορεί να έχουμε παράπονα με την γραφειοκρατία στην Ελλάδα, αλλά ακόμη και οι έχοντες το «όνομα» της οργάνωσης, Αμερικανοί, φαίνεται ότι δεν πάνε πίσω. Ετσι, ένας 33χρονος πολίτης των ΗΠΑ και η οικογένειά του, προσπαθούν εδώ και 29 χρόνια να αποδείξουν στις αρχές… ότι είναι ζωντανός.

Ads

Το πρόβλημα προέκυψε όταν ο Άνταμ Ρόνινγκ ήταν μόλις τεσσάρων ετών και η μητέρα του άλλαξε το επίθετό της. Τότε και ενώ το παιδί ήταν ζωντανό και γερό δίπλα της, έλαβε μία επιστολή από τις κοινωνικές υπηρεσίες, με την οποία της ζητούσαν να επιστρέψει επιδόματα διότι ο γιος της είναι «νεκρός».

Αμέσως τηλεφώνησε να μάθει περί τίνος πρόκειται. Η υπηρεσία της ζήτησε να φέρει το παιδί μαζί με τα απαραίτητα χαρτιά. Υπάλληλοι εξέτασαν τα έγγραφα, μίλησαν με το παιδί και κατέληξαν ότι όντως είναι ζωντανό. Η μητέρα έφυγε με την υπόσχεση ότι το λάθος θα διορθωθεί.

Ωστόσο, όταν το 2009 ο Ανταμ έκανε τα χαρτιά του για μια φορολογική υπόθεση διαπίστωσε ότι για τις αμερικανικές φορολογικές αρχές… εξακολουθεί να είναι «νεκρός». Μέχρι τώρα προσπαθεί να εισπράξει ένα ποσό που δικαιούται από το κράτος, το οποίο όμως απαντά, ότι επιστροφές σε «νεκρούς» δεν δίνονται.

Ads

«Μίλαγα επί ώρες στο τηλέφωνο με τον επικεφαλής των φορολογικών υπηρεσιών. Δεν μπορώ να αγοράσω αυτοκίνητο, ενώ η τράπεζα δεν μου άνοιξε λογαριασμό, διότι είμαι “πεθαμένος”» λέει ο Ανταμ.

Το περίεργο είναι ότι το κράτος τον θεωρεί «νεκρό» όταν πρόκειται να του επιστραφεί φόρος, την στιγμή που ο ίδιος δείχνει τα έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν τον φόρο που του παρακρατήθηκε από την εργασία του…