Το Ισλαμικό Κράτος ύψωσε την σημαία του στο Κομπανί, σύμφωνα με το Reuters. Στην κουρδική πόλη διεξάγονταν σφοδρές μάχες επί τρεις εβδομάδες μεταξύ των Κούρδων υπερασπιστών και των τζιχαντιστών. Τις τελευταίες ημέρες οι αεροπορικές δυνάμεις της διεθνούς συμμαχίας κατά του ΙΚ δεν μπορούσαν να βομβαρδίσουν τους τζιχαντιστές καθώς ήταν πολύ κοντά οι θέσεις τους με αυτές των αμάχων του Κομπανί αλλά και των Κούρδων. Η εξέλιξη αυτή, την οποία επιβεβαίωσε στο πρακτορείο και Τούρκος στρατιωτικός, σημαίνει ότι πλέον οι τζιχαντιστές κατέχουν ένα μεγάλο και συνεχές κομμάτι της βόρειας Συρίας φτάνοντας πολύ κοντά στα σύνορα της Τουρκίας. 

Ads

Η επίθεση των τζιχαντιστών κατά της πόλης άρχισε στις 16 Σεπτεμβρίου. Εκατοντάδες σκοτώθηκαν από τις δύο πλευρές και 300.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, 180.000 από τους οποίους έχουν βρει καταφύγιο στο τουρκικό έδαφος. Mόνο σήμερα φυγαδεύτηκαν από την πόλη 2.000 Κούρδοι καθώς οι μάχες πλέον διεξάγονται μέσα στις γειτονιές. 

Χωρίς να επεμβαίνει στρατιωτικά – αν και ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει λάβει το πράσινο φως, η Τουρκία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στα σύνορά της, εξαιτίας των οβίδων που πλήττουν το έδαφός της την τελευταία εβδομάδα. Ο τουρκικός στρατός εκκένωσε δύο μικρά χωριά, όταν οβίδα έπληξε κατοικία στο Σούρουτς τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους και απομάκρυνε το συγκεντρωμένο πλήθος από τη ζώνη των συνόρων. Οβίδα έπεσε τη Δευτέρα σε κατάστημα του Μουρσίτπιναρ.

Όμως ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι εάν οι τζιχαντιστές επιτεθούν με οποιονδήποτε τρόπο κατά του εδάφους της εντός Συρίας – μια μικρή έκταση γύρω από τον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ – θα αντεπιτεθεί. Tην ίδια στιγμή, βέβαια, σύμφωνα με τους βρετανικούς Times, η Τουρκία για να απελευθερώσει από το ΙΚ 46 ομήρους υπηκόους της απελευθέρωσε σε αντάλλαγμα 108 τζιχαντιστές ανάμεσα στους οποίους κάποιοι προερχόμενοι από χώρες της Ευρώπης. 

Ads

Στην Ουάσινγκτον, αλλά και στο Λονδίνο, κάποιοι στρατιωτικοί επιμένουν να επιχειρηματολογούν υπέρ της κλιμάκωσης της δράσης στη Συρία και το Ιράκ με την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων -κίνηση που έχει απορρίψει κατ’ επανάληψη ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Το ΝΑΤΟ, πάντως, ανακοίνωσε ότι δεν θα αφήσει την Τουρκία απροστάτευτη. Ο νέος γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε από την Πολωνία ότι η Συμμαχία έχει την επιλογή της μετακίνησης χερσαίων δυνάμεων στην Τουρκία εάν κριθεί απαραίτητο για την προστασία της ασφάλειας της χώρας μπροστά στις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους. Είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας και κάποιες αιχμές για το ουκρανικό ζήτημα ότι η Συμμαχία θα μπορούσε να αναπτύξει τις δυνάμεις της οπουδήποτε θέλει. Βέβαια, απέρριψε τις εκκλήσεις από τα μέλη του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και η Πολωνία, για τη στάθμευση εκεί χιλιάδων μόνιμων νατοϊκών στρατιωτών αφενός λόγω του οικονομικού κόστους και αφετέρου καθώς η συμμαχία δεν ήθελε να σπάσει το Σύμφωνο του 1997 με τη Ρωσία σύμφωνα με το οποίο το ΝΑΤΟ δεν θα έχει μόνιμες μάχιμες δυνάμεις στην ανατολική Ευρώπη.